Čaputová podepsala změny v trestním právu. Obratem nechá novelu přezkoumat Ústavním soudem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podepsala zákon o změnách v trestním právu, jehož předlohu podobně jako instituce Evropské unie v minulosti sama kritizovala. Hlava slovenského státu uvedla, že novelu trestního zákoníku a souvisejících zákonů nechá přezkoumat Ústavním soudem a požádá ho o pozastavení jeho platnosti.

Nevyužití práva veta k zákonu Čaputová zdůvodnila tím, že ústavní soud bude mít více času na prozkoumaní novely. Ta počítá až na výjimky se snížením trestních sazeb za korupci či hospodářskou kriminalitu a se zkrácením promlčecích lhůt trestných činů, a to už od poloviny března.

PODÍVEJTE SE: Na Slovensku se blíží prezidentské volby

O pět dnů později by měl být zrušen elitní Úřad speciální prokuratury (ÚŠP), který vykonává dozor také nad vyšetřováním kauz, mimo jiné z doby dřívějšího vládnutí strany Směr-SD současného premiéra Roberta Fica.

ČTĚTE TAKÉ: Pellegrini: Pusťte hráče z ruské KHL na šampionát. Slováci a Češi rádi pranýřují nevinné

Ten doposud zdržoval svůj vlastní podpis u novely, aby dopřál Čaputové a potažmo i Ústavnímu soudu co nejméně času na rozhodnutí, jak pro CNN Prima NEWS popsal šéfredaktor webu Aktuality.sk Peter Bárdy.

„Fico to zdržuje kvůli termínům, aby Ústavní soud nestihl dát verdikt před tím, než bude zákon v platnosti. Potřebují aspoň den, aby platil kvůli ‚amnestii’ a snížení trestů pro vyšetřované, obviněné a obžalované lidi spjaté se Směrem. Dokonce by i někteří odsouzení mohli mít zkrácené tresty,“ vysvětlil Bárdy.

Čaputová tak de facto měla buď možnost zákon, se kterým nesouhlasí, vetovat a vrátit jej zpět k projednání do Národní rady, čímž by ale dala méně času Ústavnímu soudu. Druhou možností, kterou nakonec učinila, byla zákon i přes odpor podepsat a dát ho na přezkum. Více o tahu Roberta Fica s trestní novelou zákona jsme psali zde.

Tagy:
Slovensko trest zákon Zuzana Čaputová Robert Fico Peter Bárdy ústavní soud SMER - sociálna demokracia