Čech bojující na Ukrajině: Mobilizace záložáků? Každý ozbrojený Rus může znamenat naši smrt

Kreml tvrdí, že do zbraně bude povoláno 300 tisíc rezervistů s vojenskou zkušeností.

Ruská mobilizace pravděpodobně zpomalí postup ukrajinských vojsk. I voják s nízkou morálkou a malými bojovými zkušenostmi může znamenat problém a smrt, uvedl redakci CNN Prima NEWS jeden z Čechů bojujících na Ukrajině. Další ruské posily podle něj prodlouží válku, s blížící se zimou proto bude klíčová podpora západních zemí, ať už v podobě vojenského materiálu, či zásob na nadcházející chladné měsíce.

Kreml tvrdí, že do zbraně povolá na 300 tisíc rezervistů s vojenskou zkušeností. Povolávací rozkazy se ale podle ruskojazyčného webu BBC doručují v Rusku ve velkém, dostávají je i lidé bez zkušeností z armády nebo muži nad 60 let. Je tak otázkou, nakolik je Putinem vyhlášená mobilizace skutečně jen „částečná“.

Mnoho Rusů se po jejím vyhlášení každopádně rozhodlo ze země odjet. Vojenští experti uvádějí, že morálka nových ruských posil tak pravděpodobně nebude nevyšší.

Podle českého bojovníka (z důvodu bezpečnosti ho pojmenujeme například Matěj), který už několik měsíců bojuje na straně Ukrajiny, to v praxi znamená jediné – válka se zřejmě prodlouží.

„Minimálně nebude postup územím okupovaným ruskými vojsky tak rychlý jako doposud. Pro nás to znamená více vynaloženého úsilí, zásob a vybavení,“ řekl redakci CNN Prima NEWS muž, který se zúčastnil bojů na charkovské frontě a jehož identitu redakce zná.

Zda nově povolaní záložáci a branci sehrají v bojích o Ukrajinu klíčovou roli, nedokáže dle svých slov zhodnotit. Nakolik budou posily reálnou hrozbou, se ukáže až v následujících týdnech či měsících. Předpokládaná nízká morálka i nedostatek bojových zkušeností ruských záložníků hraje ve prospěch obránců. To ovšem neznamená, že by byli zcela neškodní.

„Stále platí, že každý, kdo bude držet zbraň proti nám, je potenciální problém a smrt. Tak to zkrátka je. Víc k tomu nemohu říct, sami zatím nevíme, co vlastně bude,“ doplnil pro CNN Prima NEWS. Jak se bude dále válka vyvíjet, ovlivňuje příliš mnoho faktorů, od nadcházející zimy po další dodávky západních zbraní a munice.

Projekt Mise Ukrajina

Prakticky od začátku války se čeští dobrovolníci z Mise Ukrajina snaží zapojit do dobročinných aktivit. Náklady na převoz ukrajinských uprchlíků a potřebného humanitárního i vojenského materiálu Češi financují skrze vlastní sbírky. Více informací o projektu, podrobnosti o dosavadních aktivitách a číslo transparentního účtu najdete na webu miseukrajina.cz či na Facebooku, Instagramu a Twitteru organizace.

Nálada nejen v řadách českých bojovníků je podle Matěje dobrá, alespoň prozatím. Obráncům na frontě ale stále chybí spousta potřebného vojenského i nevojenského vybavení, které může být s blížícími se mrazy životně důležité. Česká skupina bojovníků na ně vybírá skrze veřejnou sbírku organizace Mise Ukrajina, na kterou může přispět kdokoliv.

„Stále nám tu chybí stejné věci. Jde především o noční vidění a drony, ale také třeba spolehlivé auto na rychlou přepravu mezi důležitými místy obrany. Jakmile přijdou chladnější dny, bude potřeba také zimního oblečení a další výbava do terénu,“ popsal redakci český bojovník. „Kdo chce přispět, ať přispěje. Kdo ne, ať to nechá být,“ vzkázal.

Rusové prchají i do Mongolska

Na ruských hraničních přechodech se mezitím tvoří dlouhé kolony. Cesta přes Verchnij Lars-Kazbegi je jediná možnost k překonání pozemní hranice z Ruska do Gruzie. Na přechodu Rusové nyní čekají několik hodin. Někteří dokonce přesedají na kola, aby se dostali na druhou stranu rychleji – přes hranici totiž nelze přejít pěšky.

„Ve frontě jsem stál od devíti od (čtvrtečního) rána a dostal jsem se na druhou stranu rychleji, protože, jak vidíte, tak jsem použil prostředek,“ řekl novinářům Rus z Voroněže, kterému se podařilo přejet do Gruzie na kole ve čtvrtek pozdě večer. „Zatím si pronajmu byt, pak se uvidí. Já mám ještě štěstí, protože můžu víceméně pracovat z domova,“ popsal své plány.

Většina z těch, s kým hovořila BBC na hranici, vysvětlila svůj odjezd z Ruska právě vyhlášením částečné mobilizace. „Posledně jsme strávili na hranici asi hodinu a teď nám to trvalo přibližně 12 hodin,“ uvedl mladý pár, který byl nedávno v Gruzii na dovolené. Ruští pohraničníci podle této dvojice nechali všechny cestující víceméně bez problémů projet, zatímco ti gruzínští odmítli několik lidí, kteří mohli být původem z Kavkazu.

Fronty na hranicích s Gruzií, Kazachstánem nebo Mongolskem zachycují také některá videa na sociálních sítích. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov ve čtvrtek zprávy o frontách přesto označil za falešné.

Tagy: