Čekáte, že vláda pomůže všem? To je iluze vedoucí do záhuby, říká Fialův poradce

Štěpán Křeček

360° (613)

Vytváří se tu iluze, že vláda lidem všechno kompenzuje. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS před tím varoval poradce premiéra Štěpán Křeček. Podle něj jde o populismus, který předhazuje falešná řešení. „Kdyby vláda udělala všechny kroky, které navrhuje opozice, rozvrátilo by to zemi na dlouhé roky dopředu,“ řekl hlavní ekonom BHS.

„Vytváří se tu iluze, že se v této těžké době bude moci lidem všechno kompenzovat do poslední koruny. Staví se kolem toho populismus, který předhazuje falešná řešení o tom, jak krizi vyřešit. Problém je, že tato řešení by vedla k obrovskému schodku, který by byl úročen natolik vysokou úrokovou sazbou, že by to vedlo naši zemi do záhuby. Kdyby vláda udělala všechny kroky, které navrhuje opozice, rozvrátilo by to zemi na dlouhé roky dopředu,“ zkritizoval některé politiky poradce premiéra Petra Fialy.

„Tady se hraje jenom na to, že budoucí generace zatím nemá volební právo, proto se na ni vůbec nemyslí. Je to neodpovědné,“ pokračoval Štěpán Křeček a zdůraznil, že všechna řešení, která navrhuje opozice, mají krátkodobý charakter.

„Když snížíme DPH na potraviny, povede to k výpadku v příjmech státního rozpočtu a navýšení schodku. A zatímco krátkodobě se ceny potravin v obchodech sníží, tak dlouhodobě bude ten schodek vytvářet další inflační tlaky, které zvyšují cenovou úroveň v ekonomice. Proto nemůžeme dělat krátké populistické kroky. Měli bychom to vyřešit jednou a pořádně. Zbavit se krize a dát ji ze stolu pryč,“ vysvětlil svůj postoj hlavní ekonom BHS.

S tím, že nás krize ještě nějakou dobu potrápí, se podle něj budeme muset smířit. „Že se nějakou dobu bude snižovat naše životní úroveň, s tím se musíme smířit. Dělá to každá krize. Musíme se podívat pravdě do očí, jinak to nikdy nevyřešíme,“ řekl také Křeček v pořadu 360°.

Koncept „chudého milionáře“

Kromě potravin zdražují také pohonné hmoty i ceny za bydlení. Inflace se v Česku pohybuje na historicky nejvyšších hodnotách, kdy přesahuje 16 procent. Podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni zdražování zasáhne nejenom nízkopříjmové skupiny či střední třídu, ale také takzvané chudé milionáře. „Vzhledem k tomu, jak rostou ceny za bydlení, milionářem se může stát každý, kdo vlastní takřka jakoukoliv nemovitost. Fakticky ale nemusí disponovat žádnými úsporami,“ vysvětlil pojem.

„Jsem rád, že pan Hůle zdůraznil koncept chudého milionáře. Bojím se, že se díváme se do očí českému problému, kterému se říká vysoký podíl vlastnického bydlení,“ doplnil ve vysílání CNN Prima NEWS Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

„Velká část české populace žije od samého mládí s myšlenkou, že si chce koupit vlastní bydlení. Což je v pořádku, ale špatně tu funguje nájemní bydlení a není tu vytvořená základní myšlenka toho, že se v průběhu našeho života mění styl a způsob, jakým bychom měli bydlet,“ pokračoval Skořepa.

„Když mám rodinu s dětmi, bydlím v domku nebo velkém bytě. Ve chvíli, kdy odejdou děti z domu, bych ale měl být připraven na to, že bydlení změním a přestěhuji se do menšího. U nás je však spousta seniorů, kteří dál bydlí v domku, kde je ‚x‘ místností a jsou nuceni vytápět daleko větší prostory. Kvůli tomu naráží na svá rozpočtová omezení,“ doplnil analytik.

Tagy: