Celý systém k přijímačkám není hotový, přiznal šéf Cermatu. Amatérismus, zuří opozice

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

360° (32)

Chyby v systému pro přihlášky na střední školy podkopávají důvěru, shodly se v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně organizace Učitelská platforma Petra Mazancová a stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). Podle ní jde o amatérismus vlády. Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí navíc přiznal, že navíc ještě není hotová ta část, která bude v květnu žáky rozřazovat. Tvrdí ale, že k ní již existuje algoritmus a ve vytvoření modulu nebude problém.

Spuštění elektronického systému pro přihlášky na střední školy, který se měl ve čtvrtek po půlnoci otevřít uchazečům, bylo odloženo kvůli problémům s nahráváním příloh. „Je to nešťastné. Podkopává to důvěru v systém a vede to k většímu stresu rodičů,“ popsala v pořadu 360° na CNN Prima NEWS předsedkyně organizace Učitelská platforma Petra Mazancová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzala si dovolenou, přesto dítě nezvládla přihlásit na střední. Matka popsala selhání systému

Podobně to vidí i stínová ministryně školství Jana Berkovcová (ANO). „Hazarduje se s důvěrou rodičů deváťáků. Noční můra se bohužel stala realitou a je neuvěřitelné, jaký amatérismus tahle vláda předvádí v oblasti digitalizace,“ řekla Berkovcová.

Podání elektronických přihlášek je ale jen začátek. Program na jejich rozdělení zatím neexistuje. „Systém, který bude v květnu rozřazovat žáky na školy, ještě není hotový, ten budeme připravovat až v příštích týdnech,“ přiznal ředitel Cermatu Miroslav Krejčí.

Berkovcová následně zkritizovala odbornost. „Celý systém byl šitý horkou jehlou, udělán v podstatě na koleně. Digitalizace takto zásadních státních informačních systémů nemůže být takto amatérsky prováděna. Měly by ho provádět specializované firmy,“ řekla Berkovcová.

Obavy z nedokončeného systému má i Mazancová. „Jdeme do neznáma. Každý, zejména zástupce ředitele, protože na zástupce ředitele to na školách padá, si dokáže představit tu nejkrizovější variantu, že to prostě fungovat nebude a bude se to řešit ručně,“ podotkla Mazancová.

Postaru to nepůjde

Papírové rozřazování uchazečů ale podle Krejčího nepřipadá v úvahu. „Tím, že byla schválena novelizace zákona, tak neexistuje jiná varianta než výsledky zpracovat informačním systémem. Kdyby selhalo úplně všechno, tak se mohou podat přihlášky papírově, ale vyhodnocení výsledků prostě musí proběhnout v informačním systému,“ popsal ředitel Cermatu.

Zároveň upřesnil, že k systému už je vytvořený algoritmus. „Simuloval se na mnoha tisících žácích a až budeme třeba v březnu programovat modul, který bude žáky rozdělovat, tak do něj tento algoritmus zakomponujeme,“ uvedl Krejčí. Zdůraznil, že modul se použije až na začátku května, a tudíž je irelevantní, jestli bude vytvořen v březnu nebo až v dubnu. „Vyzkoušet ho zvládneme za jednotky dnů,“ sdělil Krejčí.

Chyba v systému podávání elektronických přihlášek má být už opravena. Podle Krejčího nyní proběhnou testy a v pátek se systém znovu rozběhne. Nevyloučil ale, že nemůže dojít k další chybě. „Je to informační systém, může vzniknout jakákoliv neočekávaná chyba. Pokud ale nějaká ještě nastane, tak se postaráme o to, aby byla velmi rychle odstraněna, aby systém velmi rychle fungoval, jak má,“ řekl Krejčí.

Tagy: