Připravme se na prudké zdražování, radí ekonomové. Za jaké potraviny si v Česku připlatíme?

Zdražování

Ekonomové o cenách potravin

Ruská agrese na Ukrajině tvrdě dopadá i na peněženky českých občanů. V blízké budoucnosti si ještě více připlatíme za základní potraviny jako je pečivo, maso či rostlinné produkty. Kromě války za zvyšováním cen stojí africký mor prasat, projevit se může i mrazivé počasí prvních dubnových dní.

V Česku se v souvislosti s válkou na Ukrajině hovoří zejména o růstu cen obilovin a zdražování pečiva. Válečná vřava se ale výrazně promítá i do zvyšování cen dalších zemědělských produků. „Patří mezi ně i vepřové maso, jehož ceny v Česku, v Evropě i ve světě raketově rostou, navzdory propadu vývozu do Číny kvůli africkému moru prasat,“ sdělil ekonom Lukáš Kovanda.

Česko je přitom v případě vepřového masa ze všech hlavních živočišných produktů nejméně soběstačné. Zhruba polovina se ho dováží ze zahraničí. „To v praxi znamená, že se ceny vepřového musí logicky zvýšit, a to oproti současnému stavu poměrně výrazně,“ varoval ekonom.

Od začátku ruské invaze podle burzovních dat cena za kilogram vepřového masa v Německu prudce roste. A právě německá burza je určující pro ceny v Česku. Z původního 1,2 eura za kilogram v období před vypuknutím války tam cena stoupla na nynějších více než 1,9 eura. To je vzestup zhruba o 60 procent. Ještě do Velikonoc by podle Kovandy mělo vepřové maso zdražit nad hranici dvou eur za kilogram, a ani tam se zřejmě nezastaví.

„Spotřebitelé v Česku se tak musí v nejbližší době připravit na růst cen vepřového o vyšší desítky procent. Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího,“ myslí si ekonom.

Prodraží rostlinné produkty

Čechy již teď kvůli válce trápí například zdražování pečiva kvůli válkou ohrožené produkci obilí.

„Již nyní je zřejmé, že rostlinná produkce opět podraží. Mohou za to drahá hnojiva, energie či pohonné hmoty. Máme zprávy od zemědělců, že jejich budoucí úrodu se již nyní snaží nakupovat obchodníci z Polska a dalších zemí. Často jim přitom nabízí více než dvojnásobné ceny oproti loňsku,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ekonom Štěpán Křeček.

A právě absence hnojiv se ukazuje jako velký problém. „Loni bylo Rusko největším vývozcem dusíkatých hnojiv a druhým největším vývozcem draselných a fosforečných hnojiv na světě,“ uvedl analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. „Ačkoliv nebyl obchod s Ruskem úplně zastaven, dovozci se zemi vyhýbají,“ dodal.

Problematické počasí

V posledních dnech se muselo České zemědělství potýkat také s nepříjemnou změnou počasí a nočními mrazy. „Počasí je vždy velkou neznámou v zemědělství. Proto je dobře, že se podílíme na mezinárodním trhu se zemědělskými komoditami. Nepříznivé počasí v některých zemích je vyváženo příznivým počasím jinde. Naštěstí již nežijeme v době, kdy jsme byli závislí jen na své vlastní úrodě,“ komentoval situaci Křeček.

„Ohledně produkce je předčasné dělat závěry na začátku dubna. Je možné, že kvůli chladnému počasí se oddálí sklizně. Rozhodně však zatím nelze říct, že úroda u všech klíčových plodin bude slabá,“ doplnil Křeček.

Tagy: