Černý ke covidu mezi školáky: Nakazit se není zas tak jednoduché

Michal Černý

INTERVIEW 30.11.2020

„Pokud je dodržováno, že máme roušky i při vyučování, tak do karantény jdou skutečně jen ti, kteří byli nejblíže kolem nakaženého člověka,“ uvedl prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Nakazit se podle něj není zas tak jednoduché a z pedagogického hlediska je dobře, že je ve škole co nejvíc dětí. Problematická je pro ně zejména podmínka homogenity.

„Já bych řekl, že čas nazrál. Proti termínu neprotestuji,“ komentoval návrat většiny školáků do lavic prezident Asociace ředitelů základních škol v pořadu Interview CNN Prima NEWS. Podle Černého nejde o uspěchaný krok.

Ačkoliv se již ve školách objevují první případy nákazy koronavirem, třídy ani školy se nezavírají. „Do karantény jdou jen někteří lidé,“ uvedl Černý s tím, že problém může být, kdyby byl pozitivní a musel do karantény některý z kantorů. „Celé třídy a celé školy do karantény nejdou,“ řekl.

„Pokud je dodržováno, že máme roušky i při vyučování, tak do karantény jdou skutečně jen ti, kteří byli nejblíže kolem nakaženého člověka,“ zhodnotil aktuální situaci s karanténními opatřeními. Dodal, že ve škole už takový případ zažili ve dvou třídách. Netestují se podle něj pak všichni, ale pouze ti, kteří jdou do karantény. „Zodpovědnost je tak trochu na učitelích a na tom, jak situaci popíšou,“ doplnil.

„Z pedagogického hlediska je dobře, že je ve škole co nejvíce dětí,“ zmínil později, přičemž dodal, že ze zdravotního hlediska to posoudit nedokáže. Nicméně hygienikům a zdravotníkům věří. Rovněž drtivá většina samotných kantorů dle něj učí raději prezenčně než distančně.

A v jakém případě by mohla jít do karantény celá třída? „Kdyby bez roušek dělaly určité činnosti, tak by pravděpodobně šla do karantény celá třída.“

Testování učitelů je vítáno

Pokud se budou dodržovat hygienická opatření, jako jsou roušky, a učitel si pohlídá rozestupy, tak podle Černého velké riziko nehrozí. „Nakazit se není zas tak jednoduché,“ sdělil a uvedl příklad školy v přírodě, kde se od jednoho pozitivního žáka za celou dobu nakazil pouze jeho spolubydlící a jedna slečna z vedlejší chaty. A to navzdory každodennímu kontaktu celého kolektivu.

„Nechci nemoc bagatelizovat, ale nebezpečí není takové, že kolem vás někdo projde a vy to chytnete,“ doplnil.

Problematická může být pro školy podmínka homogenity. To znamená, že se děti z různých tříd nesmí mísit, což je problematické zejména při výuce jazyků či volitelných předmětů, při nichž se žáci běžně rozdělují podle zájmu a promíchávají se s ostatními třídami.

A co si kantoři myslí o jejich plošném dobrovolném testování, ke kterému má dojít od 4. prosince? Podle Černého informací víc než polovina učitelů testování vítá a považuje ho za jakousi ochranu, uznání toho, že jsou v nebezpečném prostředí.

On sám se testování nebrání, ani po něm nevolá. Podle něj bude záležet hlavně na tom, jestli někam bude muset jet. „Doufám, že to bude zorganizováno tak, aby to šlo rychle a jednoduše,“ dodal.

Rozhovor Martiny Kuzdasové s Michalem Černým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: