Češi jednali v Sýrii s předákem diktátorského Asadova režimu. Byla to humanitární mise, tvrdí

Ministerstvo zahraničí vedené Janem Lipavským (Piráti) vyslalo do Sýrie delegaci diplomatů, která tam jednala mimo jiné s ministrem zahraničí Fajsalem Mikdádem, sankcionovaným Evropskou unií. Fotografie ze setkání zveřejnili sami Syřané, v Česku o tom jako první informoval web Lidovky.cz. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake pro CNN Prima NEWS uvedl, že Češi se s ministrem pod sankcemi EU setkali kvůli humanitární pomoci obyvatelům země.

O cestě a jednání českých diplomatů ministerstvo zahraničí samo o sobě vůbec neinformovalo. Zprávu o něm nicméně vydali Syřané prostřednictvím své tiskové agentury SANA, v Česku zprávu jako první publikovaly Lidovky.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelská armáda zahájila evakuaci části Rafáhu, píše tisk. Blíží se ofenziva do bašty Hamásu?

Z jednání vznikl rovněž snímek. Na něm jsou vidět vedoucí delegace státní tajemník Radek Rubeš, šéf blízkovýchodního odboru Petr Hladík nebo někdejší ministr zemědělství za ODS a bývalý velvyslanec Česka v USA Petr Gandalovič. Ten dnes na ministerstvu zahraničí slouží jako ředitel odboru rozvojové spolupráce a humanitární pomoci.

České ministerstvo cestu hájí. „Cílem návštěvy byla především projektová implementace našich humanitárních projektů přímo na místě v Sýrii. Česká delegace navštívila dvě úpravny vody a distribuční místa, díky nimž má nyní přístup k pitné vodě 13 tisíc obyvatel válkou zničené východní Ghúty,“ sdělil CNN Prima NEWS mluvčí resortu zahraničních věcí s tím, že Česko v Sýrii pomáhá od roku 2016.

Tato aktivita by se podle něj nemohla uskutečnit bez jednání s šéfem syrské diplomacie. „Poskytování humanitární pomoci obyvatelům Sýrie, včetně těch vnitřně vysídlených, by samozřejmě nebylo možné bez součinnosti našeho zastupitelského úřadu v Damašku a souhlasu místních úřadů, proto návštěva zahrnovala také jednání na syrském ministerstvu zahraničí,“ doplnil Drake.

Zároveň uvedl, že Česko ve vztahu k Sýrii i jejím představitelům „důsledně dodržuje všechna platná rozhodnutí orgánů mezinárodního společenství, včetně těch unijních“.

PODÍVEJTE SE: Izrael evakuuje civilisty z Rafáhu

Mikdád je na sankčním seznamu EU od roku 2021. Brusel takto cílí na klíčové postavy režimu autoritářského prezidenta Bašára al-Asada.

Tagy:
Sýrie Evropská unie Hamás sankce humanitární pomoc Česko Bašár al-Asad Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Daniel Drake Izraelské obranné síly