Vláda zaspala. Směřujeme k chlebu za stovku, naznačila prezidentka Potravinářské komory

Prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová

Co na to vaše peněženka 6.10.2022

Vláda nereagovala dostatečně rychle na rostoucí ceny energií, což ohrožuje konkurenceschopnost českého potravinářského průmyslu, domnívá se prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová. Potraviny budou podle ní nejspíše zdražovat i nadále. Zastropování jejich cen prý není vhodným řešením.

Česká vláda podle Večeřové „zaspala“ v otázce stabilizace cen energií. Krok zastropování cen pro malé a střední podniky přišel podle odbornice pro řadu firem příliš pozdě. „Kompenzace na zvýšené náklady jsou naprosto nedostatečné. Přivítali bychom zastropování cen energií i velkých firem na evropské úrovni. Když k tomu nedojde, řada bohatších států si vypomůže národním rozpočtem. Například Německo chce do zpracovatelského průmyslu nalít pět bilionů korun,“ vysvětlila prezidentka potravinářské komory ve vysílání CNN Prima NEWS. Takový přístup států západní Evropy by podle ní mohl konkurenceschopnost českých potravinářů poslat ke dnu.

Řada výrobců bude podle Večeřové dále zdražovat. Pokud by měli promítnout zvýšené náklady do cen produktů, museli by podle ní zdražit o 25 procent. „Pevně doufám, že bochníku chleba za stovku se nedočkáme. Všechny současné kroky však bohužel směřují k tomu, že chleba je čím dál dražší,“ popsala vyhlídky do budoucnosti.

Stropy na cenu potravin nejsou cesta

Potraviny budou nejspíše ještě nějakou dobu zdražovat i podle agrárního analytika Petra Havla. Dojde k tomu prý i za předpokladu, že by ceny energií klesly. „Zvykli jsme si na ceny zemědělských produktů, které vycházely z nákladů minulé sezony. Producenti v té době ještě neměli tak drahá hnojiva, osiva a další vstupy. Teď je tu úroda, do které se tyto náklady musely promítnout. Ceny surovin tak samozřejmě musí trochu růst,“ vysvětlil analytik.

Oba odborníci odmítají možné zastropování cen potravin. Podle Dany Večeřové by tento krok sevřel potravináře ve „dvojích kleštích“ mezi prodejními řetězci, poptávajícími výrobky za co nejnižší cenu, a mezi zemědělci, nabízejícími suroviny za co nejvyšší cenu. Petr Havel pak možnost cenových stropů označil za populistické řešení. „Jednalo by se o nabourávání jednotného trhu EU. Zároveň bychom výrobcům museli kompenzovat ztráty, šlo by tak o nemalý nárok na státní rozpočet,“ doplnil analytik.

Tagy:
Německo potraviny energie ceny byznys ekonomika CNN Prima NEWS Evropská unie Petr Havel chléb Co na to vaše peněženka Vláda ČR Potravinářská komora České republiky Západní Evropa