Češi mají 8. nejsilnější pas světa. Žebříčku vévodí asijské trio, na chvostu je Afhgánistán

Ilustrační foto

Nejsilnější pasy v letošním roce má Japonsko, Singapur a Jižní Korea. Držitelé cestovních dokladů těchto států mohou volně cestovat do nejvíce zemí světa, a to bez nutnosti žádat o vízum. Další místa pak v žebříčku londýnské poradenské společnosti Henley & Partners obsadily evropské země, včetně České republiky na 8. místě. Naopak na chvostu seznamu se krčí Afghánistán, jehož obyvatelé mohou bezvízově navštívit pouze 27 jiných států.

Japonsko drží první místo s rekordními 193 bezvízovými zeměmi. Jižní Korea a Singapur však nejsou od prvního místa daleko a nabízejí svým občanům volný přístup do 192 států. Žebříček trošku zkreslují covidové restrikce. Řada asijských zemí totiž aplikovala preventivní opatření, která ztěžují občanům volně vycestovat.

Evropa převládá

Hned za vedoucí asijskou trojicí následuje bohatý výčet evropských zemí, které zabírají většinu ze zbylých sedmi míst v top desítce. Německo a Španělsko jsou na dělené třetí pozici se 190 destinacemi, hned za nimi následují Finsko, Itálie a Lucembursko se 189.

Na pátém místě jsou Rakousko, Dánsko, Švédsko a Nizozemí. Následují Francie, Irsko, Portugalsko a Velká Británie. Na sedmé místo se mezi evropské země vklínily Nový Zéland a Spojené státy americké, které doprovází Belgie, Norsko a Švýcarsko.

Česká republika se 185 destinacemi se umístila na 8. místě s bezvízovým cestováním do 185 zemí. Stejně to má také Austrálie, Kanada, Řecko a Malta. Do top 10 se vešlo ještě Maďarsko, Litva, Polsko a Slovensko.

Na opačném pólu žebříčku naopak „trůní“ Afghánistán. Nelichotivé prvenství obhájil už poněkolikáté a svým občanům nabízí bezvízový přístup pouze do 27 zemí. Jiné země si zase výrazně polepšily a jejich občané mohou cestovat do více bezvízových destinací. Například Indie, která jich měla před dvěma lety jen 30, nyní nabízí volné cestování do 53 států.

Nejlepší pasy v roce 2022:

  1. Japonsko (193 destinací)
  2. Singapur, Jižní Korea (192 destinací)
  3. Německo, Španělsko (190 destinací)
  4. Finsko, Itálie, Lucembursko (189 destinací)
  5. Rakousko, Dánsko, Nizozemsko, Švédsko (188 destinací)
  6. Francie, Irsko, Portugalsko, Velká Británie (187 destinací)
  7. Belgie, Nový Zéland, Norsko, Švýcarsko, Spojené státy americké (186 destinací)
  8. Austrálie, Kanada, Česká republika, Řecko, Malta (185 destinací)
  9. Maďarsko (183 destinací)
  10. Litva, Polsko, Slovensko (182 destinací)

Nejhorší pasy v roce 2022:

Hned několik zemí na světě má bezvízový přístup do 40 a méně jiných států. Mezi ně patří:

  1. Afghánistán (27 destinací)
  2. Irák (29 destinací)
  3. Sýrie (30 destinací)
  4. Pákistán (32 destinací)
  5. Jemen (34 destinací)
  6. Somálsko (35 destinací)
  7. Nepál (Palestinské území) (38 destinací)
  8. Severní Korea (40 destinací)

Tagy: