Češi mají nejhorší náladu za poslední desítky let. Psychologové radí, jak se s ní popasovat

žena smutek deprese

Nálada Čechů je nejhorší za poslední desítky let

Nejen zdražování energií, jídla a bydlení, válečný konflikt v Evropě, ale i nekončící pandemie koronaviru. To všechno jsou podle sociologického průzkumu důvody, proč je momentálně nálada Čechů nejhorší za poslední desítky let. Pesimismus lidí potvrzují i psychologové. Špatně přitom podle nich současnou situaci nenesou jenom ti, kteří mají hluboko do kapsy nebo jsou osamělí, ale i ti, kteří byli zvyklí dělat si radost nakupováním.

Tři roky covidu, válka na Ukrajině a teď ekonomická nejistota. Odolnost psychiky Čechů je poslední měsíce testovaná ze všech stran.

Největším strašákem je podle průzkumu společnosti Ipsos růst cen energií. Obavy z něj má na 7 z 10 Čechů. Řada domácností už začala šetřit. „V segmentu domácností je to vidět. Podle jednotlivého typu domácnosti a podle jednotlivého média – ať už je řeč o elektřině nebo plynu – vidíme úsporu mezi 5 až 15 procenty,“ řekl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Energetická situace je podle ekonoma Vladimíra Pikory zlá, a stát by proto měl lidem více pomoci. Třeba po vzoru dalších evropských zemí snížením DPH. A to i proto, že výhledově může být ještě hůř. „Pokud sem nepoteče žádný plyn, ceny elektřiny a energií můžou vyskočit ještě na několikanásobek. Jak moc, bude záležet na tom, jak dlouho do Česka plyn nepoteče. Ale ten nárůst bude enormní,“ upozornil ekonom.

Špatnou psychickou kondici Čechů potvrzují i oslovení psychologové. Ti lidem na zahnání chmurných myšlenek doporučují setkávání se s blízkými podle pořekadla, že sdílená bolest je jen poloviční. „Dostatečný počet lidí umí vyřešit neuvěřitelné problémy,“ radí psycholog Karel Humhal.

Pesimismus ale nyní často pohlcuje i ty, kteří byli zvyklí v době prosperity utrácet za nepotřebné věci. „Proto lidem vždycky doporučuji vzít si peníze, které mají na měsíc a vydělit si je třiceti, aby zjistili maximální částku, kterou mohou utratit v jeden den,“ poradil psycholog Jeroným Klimeš.

Funguje i opravování starších věcí, namísto kupování nových. Kromě ušetřených peněz má totiž prý člověk ve finále i dobrý pocit.

Tagy: