Češi mohutně utrácí v Polsku, lákají je nižší ceny. Za drahotu si můžeme sami, tvrdí experti

Nákupy v Polsku vyjdou Čechy často mnohem levněji.

Kvůli vysokým cenám potravin Češi jezdí na nákupy do Polska

Drahé potraviny v Česku ženou čím dál více nakupujících do sousedních zemí. Z údajů bank vyplývá, že Češi v Polsku utrácejí téměř dvakrát tolik co před rokem. Ekonomové ale tvrdí, že za domácí drahotu si můžeme vlastně sami.

Toho, že Češi utrácejí za hranicemi naší země ve velkém třeba za potraviny nebo pohonné hmoty, si všimly i tuzemské banky. Zatímco loni v červenci Češi utratili v Polsku kartami České spořitelny jenom za potraviny 137 milionů korun, letos už to činí čtvrt miliardy.

ČTETE TAKÉ: Úsporný balíček? Vláda ustoupila lobbistům, přijde o peníze na nemocnice, říká Kovanda

Některé další bankovní instituce uvádějí ještě větší čísla. I štáb CNN Prima NEWS už dříve na nákupy do zahraničí několikrát vyrazil, aby mohl ceny v obou zemích porovnat.

„Pořídili jsme mouku, cukr, jogurt, toustový chléb. Účtenka říká, že jsme v Polsku utratili 85 korun. Stejné zboží jsme koupili v Česku. Tady nás nákup vyšel na 115 korun,“ uvedl redaktor CNN Prima NEWS Bohuslav Štěpánek.

Češi si proto při svých nákupech často kladou otázku, proč je třeba v Polsku levněji než u nás. Ekonomové vidí problém například v tom, že na českém trhu je nízká konkurence, špatně nastavená dotační politika a že si tuzemští zákazníci nechají všechno líbit.

„Polsko je mnohem větší trh, počet prodejců ve velkoobchodu je podstatně vyšší, v Česku je trh víc koncentrovaný,“ uvedl ekonom Pavel Peterka. Už v minulosti nabádal ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS poradce premiéra Pera Fialy a ekonom Štěpán Křeček, aby Češi nakupovali jinde než doma, za což schytal kritiku. Postoj ale nezměnil.

„Jestliže je nějaký produkt dražší než jinde, pak je zřejmé, že si z nás obchodník dělá tzv. ‚se*penízky‘,“ řekl Křeček nyní pro CNN Prima NEWS. Ekonomové nicméně předpovídají, že kurz koruny se mění a nákupy nebudou v budoucnu v zahraničí už tak výhodné.

Tagy: