Česká historická hra přibližuje protinacistické protesty i popravy studentů. Vyšla zdarma

Protinacistické protesty, popravy vysokoškolských studentů i mrazivé přesuny do koncentračního tábora. Bolestivé historické etapy druhoválečného Československa připomíná nová česká hra Train to Sachsenhausen, za kterou stojí vývojáři ze studia Charles Games a historici z organizace Živá paměť. Titul je dostupný zdarma pro PC i mobilní zařízení s Androidem či iOS.

V roli mladého studenta medicíny hráči zažijí bouřlivé události roku 1939. Budou svědky demonstrací proti nacistickému režimu, pohřbu Jana Opletala, zatýkání na vysokoškolských kolejích či transportu do koncentračního tábora Sachsenhausen. Historický titul kombinuje prvky interaktivního románu a karetní hry.

„Train to Sachsenhausen je krátká a intenzivní zkušenost, ve které může každé rozhodnutí ovlivnit váš osud,” popsal hru Vít Šisler, hlavní designér hry. Bezplatný vzdělávací titul nabízí několik různých konců, které se inspirovaly skutečnými výpověďmi pamětníků z dob nacistické okupace.

Na obsahu spolupracovali historici z organizace Živá paměť, která se věnuje péči o oběti totalitních režimů a uchovávání jejich vzpomínek. Temnou komiksovou estetiku ve hře doplňují také autentické dobové záběry z nacistické okupace Československa či výpovědi z virtuálního muzea.

„Jsem rád, že můžeme inovativní formou přiblížit mladé generaci důležité historické události spojené se 17. listopadem 1939. Věřím, že aplikace vzbudí zájem dozvědět se více o osudech českých vysokoškoláků, kteří se stali oběťmi nacistických represí,“ doplnil Pavel Voves, historik a ředitel Živé paměti.

„Povědomí o utrpení obětí nacistického režimu se rychle vytrácí. Zbývá už jen hrstka pamětníků této temné kapitoly naší historie, proto je nezbytné nalézt nové způsoby, jak tento odkaz předat současné mladé generaci,” poznamenal Helge Theil, projektový manažer Nadace EVZ, která hru podpořila i finančně.

Herního zpracování se dočkala i heydrichiáda

Za Train to Sachsenhausen stojí české studio Charles Games, které spadá pod Univerzitu Karlovu. Vývojáři mají za sebou několik dalších historických her, kterým se podařilo uzmout nejedno prestižní mezinárodní ocenění.

Na kontě mají například titul Attentat 1942, který sleduje osudy Čechoslováků za heydrichiády, nebo Svoboda 1945, jež pojednává o odsunu sudetských Němců a nástupu komunismu k moci.

Tagy: