Největší česká porcelánka v problémech. Hrozí propouštění, vedení kritizuje vládu

Porcelánka Thun

Porcelánka kritizuje vládu

Vedení jedné z nejdéle fungujících porcelánek v Česku kritizuje kabinet za jeho přístup k průmyslu v energetické krizi. Zastropování cen plynu se jí totiž kvůli její velikosti netýká. Porcelánka Thun proto čeká, jak a jestli vůbec vláda v příštím roce velké průmyslové podniky podpoří. Společnost prý hraje o čas, v ohrožení jsou podle ní pracovní místa.

Bez plynu se neobejde. Největší český výrobce porcelánu řeší zapeklitou situaci. Kvůli své velikosti se ho stejně jako dalších průmyslových firem v Česku netýká zastropování cen. Do konce roku se může vedení porcelánky Thun spolehnout na dodavatele plynu, u kterého má cenu smluvně zafixovanou. Vedení firmy teď čeká, s čím přijde vláda.

„Zatím nevíme, jestli bude slíbená podpora pro velké firmy, nebo nebude, a za jakých podmínek bude realizovaná. Nám se potom blbě jedná se zákazníky o zakázkách na příští rok. Pokud je ale nesjednáme teď, tak i když nám dá někdo pravidla v lednu, tak my už ty zakázky nedohoníme,“ prohlásil ředitel porcelánky Thun Vlastimil Argman.

V této společnosti pracuje více než 600 lidí. Díky vlastním opatřením na snížení spotřeby energií zatím firma nemusela propouštět ani omezovat výrobu. „Zatím práci máme. Uvidíme, snad to bude dobré. Stále jedeme normálně,“ uvedli zaměstnanci. Podle ředitele Argmana se ale situace může zhoršit.

„Pokud se něco nezmění a nebude jasně formulovaná podpora od státu, tak k tomu propuštění může dojít v polovině roku, možná i dřív. My stále bojujeme o to, abychom nepropouštěli,“ sdělil. Velkým firmám chce vláda v boji s cenami energií pomoci prostřednictvím dotací. Žádosti o ně má být možné podávat už od úterý.

„Výše dotace pro všechny oprávněné žadatele je 30 procent způsobilých nákladů a až 45 milionů korun. Energeticky náročné podniky v provozní ztrátě mohou žádat až o 200 milionů korun,“ sdělil mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka.

Pro získání vládní pomoci musí firmy splnit několik podmínek. Platby za energie jim například letos musely ve srovnání s loňskem vzrůst víc než dvojnásobně. Na podporu velkých firem má vláda připraveno zhruba 30 miliard korun.

Tagy:
porcelán energie ceny byznys průmysl ekonomika zdražování energetika vláda Thun zastropování Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky