Hrnčíř z SPD: Polsko lidem v krizi pomáhá. Naše vláda dělá, že problémy nevidí

K věci (208)

Zatímco Polsko odpustilo DPH na energie a základní potraviny, což plošně domácnostem pomůže, naše vláda se tváří, že problémy nevidí. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda Rozpočtového výboru Jan Hrnčíř z SPD.

Sněmovnou čeká v následujících týdnech schvalování rozpočtu. Kabinet plánuje, že jeho schodek má být nižší až o 100 miliard korun, než plánovala předchozí vláda. Ta stanovila jeho výši na 376 miliard korun. „Uvidíme, jak návrh státního rozpočtu bude vypadat. Z informací co víme, se odkládají nákupy předražené armádní techniky, to celkem uvítáme. Také by se měly stopnout nábory státních zaměstnanců, na což jsme poukazovali. Ještě uvidíme, co podpoříme a co ne,“ řekl Hrnčíř.

Jednání ve Sněmovně před schválením nové podoby pandemického zákona trvalo přes 35 hodin. Důvodem byly zejména obstrukce ze strany opoziční SPD a několikahodinové projevy šéfa hnutí Tomia Okamury. Podle Hrnčíře podobné průtahy u schvalování státního rozpočtu nehrozí. „Od začátku jsme říkali, že pandemický zákon je protiústavní. Skutečně jsme ho nechtěli a blokovali, kdežto státní rozpočet je důležitý a je potřeba ukončit stav rozpočtového provizoria,“ má jasno.

Nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce také kompenzace pro 11 tisíc podnikatelů zasažených poslední vlnou pandemie a souvisejícími omezeními. Slibuje jim částku od 500 tisíc do 1,5 milionu korun. „Z úst pana ministra jsem slyšel pouze to, že to bude cílená pomoc a budou posuzovat životaschopnost podnikatelského projektu. Vůbec nevím, jak by to mělo vypadat. Díky rozpočtovému provizoriu, ve kterém se nacházíme, byly s koncem ledna ukončeny programy kompenzačních bonusů, které tu byly schváleny. Od února malým firmám a živnostníkům podpora neběží,“ uvedl místopředseda Rozpočtového výboru.

Polsko naším vzorem

Česká národní banka (ČNB) v minulém týdnu zvedla úrokové sazby na 4,5 procenta, což je nejvyšší hodnota za posledních 20 let. Rozhodnutí centrálních bankéřů povede ke zdražení všech úvěrů, tedy k tomu, že na půjčku dosáhne méně lidí i firem. „Hypotéky se zdražují výrazným způsobem. Dneska se už úroky hypoték nabízí kolem pěti procent. V minulém roce bylo zahájeno 450 tisíc nových exekucí a v roce 2020 nějakých 420 tisíc. Trend je vzrůstající a je to varovný signál i pro vládu. Měla by s tím něco dělat,“ varoval Hrnčíř.

Ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS upozornila, že zdražování, zásahy České národní banky či růst cen energií rozevírají nůžky mezi lidmi a mnoho z nich se ocitne v nouzi. „Naprosto s tím souhlasím. Problém tu je a bude se zvětšovat. Řeší to i jiné státy. Třeba Polsko odpustilo DPH na energie a základní potraviny. Plošně to domácnostem pomáhá. Naše vláda se tváří, že problémy nevidí a konkrétní řešení nenavrhuje, pouze posílá do fronty na dávky na bydlení,“ kritizoval Hrnčíř.

Tagy: