Válka v Izraeli může přerůst v širší konflikt. Radikálové varují USA, Washington zase Írán

Muslimští demonstrati v indonéské Jakartě pálí americké a izraelské vlajky v reakci na odvetné útoky Jeruzaléma v Gaze (11. 10. 2023).

Lipavský navštívil Izrael jako první ministr zahraničí od teroristického útoku

Hrozba, že se z války mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem stane plošný blízkovýchodní konflikt, v posledních hodinách narostla. Izrael se vzájemně ostřeloval s Libanonem, respektive s tamními radikály z Hizballáhu. Do toho Irák s Jemenem varují USA, aby se do války nemíchaly. Washington mezitím studuje, jakou roli v tom všem hraje Írán.

Na Blízkém východě všechno souvisí se vším a válka v Izraeli to zase jednou ukázala. Palestina má totiž v arabském světě řadu spojenců, Jeruzalém má za sebou zase Spojené státy, které Izrael podporují vojensky a na znamení podpory přemístily své letadlové lodě do východního sektoru Středozemního moře.

Washington prozatím přímé zapojení do konfliktu vylučuje. Americké zpravodajské služby ale podle CNN v současnosti zkoumají, jakou roli v sobotním útoku teroristů z Hamásu na Izrael hrál Írán, jakožto hlavní sponzor palestinského radikálního hnutí. List Wall Street Journal už den po útoku napsal, že Írán měl s Hamásem zákeřnou operaci přímo plánovat. K finálnímu jednání íránských revolučních gard s Palestinci mělo přitom dojít v libanonském Bejrútu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cítím strašnou nenávist. Gaza musí být zničena, a to se vším všudy, říká Češka žijící v Izraeli

Žádný přímý důkaz o zapojení Íránu do útoku v Izraeli ale americká rozvědka zatím nemá. „Pochybuji, že o tom Írán nic nevěděl,“ sdělil nejmenovaný americký představitel pro CNN.

„Hamás nevyrobil naváděcí systémy a rakety v Gaze,“ domnívá se generál ve výslužbě Frank McKenzie, bývalý velitel amerického Centrálního velitelství. „Odněkud je získali. A technologická pomoc při jejich sestavování určitě pocházela z Íránu – odkud jinud by se vzala?“ dodal.

Kdo ale zřejmě o útoku nevěděl, jsou americké i izraelské tajné služby, což způsobilo, že bylo přepadení tolik šokující. Izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ale údajně deset dní předem varovali agenti Egypta, že Hamás plánuje akci velkého rozsahu.

Hrozí výpad Libanonu?

Válka v Izraeli se mezitím rozpíná i do sousedního Libanonu. Jen není úplně jasné, kdo začal pálit jako první a proč. Izraelci měli likvidovat raketová odpalovací místa u hraniční linie, radikální hnutí Hizballáh odpovědělo palbou. Podle katarského webu Al-Džazíra (Katar vyjádřil podporu Hamásu) byl provokatérem Izrael. Hizballáh dlouhodobě usiluje o zničení státu Izrael, který nazývá sionistickým hnutím. Radikály Hizballáhu trénuje a financuje Írán, časopis Foreign Policy uvedl, že jde o zkušené a dobře vycvičené bojovníky.

Spojené státy varují radikály z Libanonu, aby se do konfliktu nezapojovali. USA ale apelují i na Izrael, který zahájil blokádu Gazy, aby otevřel humanitární koridor do Egypta. Série výhrůžek pak létají také směr Washington.

Arabský svět varuje Bidena

Radikální organizace na Blízkém východě přímo pohrozily Spojeným státům, že pokud se do konfliktu v Izraeli zapojí, zahájí raketové a dronové útoky na americké základny v regionu. I když se Američané stáhli z Afghánistánu, nadále zůstávají v Iráku nebo Sýrii.

Agentura Reuters uvedla, že Spojeným státům pohrozili radikálové z Iráku i Jemenu spříznění s Íránem s tím, že by v případě americké intervence považovali všechny objekty Spojených států za legitimní cíle.

Americký generál Charles Brown pak pro změnu pohrozil Teheránu, aby se do války nemíchal. „Chceme vyslat dost silný signál. Nechceme, aby se konflikt rozšířil. Jde o to, aby Írán dostal tento vzkaz jasně a zřetelně,“ dodal.

K tomu se do Izraelců opřeli Turci, podle nich se Jeruzalém chová v Gaze jako teroristická organizace.

Tagy: