Politolog: Vítězný Fico není hloupý, nepožene Slovensko do ruské náruče. Bude jako Meloniová

Slovenský expremiér Robert Fico

Slovensko má volby za sebou. Výsledky jsou překvapením a naše štáby byly po celou noc u toho

Slovensko neskončí v náručí Ruska ani po volebním triumfu Roberta Fica. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to tvrdí politolog Vladimír Baar. Fico se podle něj coby předseda vlády vyhne prokremelským krokům, které před klíčovým hlasováním sliboval voličům. Dopadne prý spíše jako italská premiérka Meloniová: O ní se nejdříve mluvilo jako o fašistce, ve vysoké funkci si ale nakonec žádné výstřelky nedovolila.

Jak čtete výsledky slovenských voleb?
Nijak zvlášť mě nepřekvapily. Strany, které dosud vládly, se rozhádaly. A to lidé nemají rádi. Reakce na to byla tedy celkem logická.

Slovenské parlamentní volby

Dobře to bylo vidět třeba na panu Hegerovi, bývalém premiérovi, který ve volbách se svou stranou Demokrati nepřekročil ani tři procenta. Do celého volebního příběhu pak pochopitelně musíme zahrnout ještě něco: Někteří lidé nemají dlouhou paměť, nesledují vývoj ve světě. Když tedy od někoho slyší „Já to zařídím, bude to pro vás výhodné“, případně „Ukrajina se nás netýká, my chceme mír“, snadno zapomenou, že předvolební řeči o výhodnosti čehokoliv bývají ošidné. A že za mír je vždy potřeba tvrdě platit, protože nepřichází sám od sebe.

Narážíte zřejmě na to, čím vyhrál volby Fico.
Pochopitelně. V souhrnu mě opravdu nepřekvapuje, že opět vyhrál. Zase to neberme jako tragédii. Nekoná se státní převrat, Slovensko není vtaženo do válečného konfliktu. Politici se prostě vždycky chovají, jak jim to občané dovolí. Jakmile jsou jednou zvoleni, opírají se o podporu, která se však může velmi rychle obrátit proti nim. Díky demokratickému systému dnes vládnou tihle, za pár let to mohou být jiní. Nejdůležitější je nepřipustit, aby došlo k okleštění demokratických práv.

ČTĚTE TAKÉ: Fico se vrátil do čela Slovenska. Podívejte se, jak naši sousedé hlasovali ve volbách

Jenže světová média komentují Ficovo vítězství jako triumf prokremelského kandidáta.
Je pravda, že u Fica člověk nikdy neví. Jeho kauzy dosud nebyly došetřeny, vlastně ani nebyl vydán spravedlnosti. Za což si, jen tak mimochodem, rovněž může koalice – k nevydání pro vyšetřování posloužila i svými hlasy, což se jí teď vrací jako bumerang. Nepochybuji, že nyní Fico všechna dosavadní podezření dokáže velmi rychle vyvrátit.

Co tedy ty prokremelské postoje? Nebude teď Slovensku vládnout Putinův člověk?
To si nemyslím. Spíše je to člověk, který si leccos dokáže spočítat. Před volbami jistě velmi pozorně sledoval nálady obyvatelstva. Vsadil na hlasy, že Slováky stojí podpora Ukrajiny až příliš mnoho peněz. Ano, do svých argumentů dokázal zručně zakomponovat i Moskvu. Pochopil, že jde o něco, k čemu spousta Slováků stále vzhlíží. A vyplatilo se mu to. Jak bude ale vypadat jeho politika dál, to je jiná otázka.

Zapomene na to, co sliboval plným náměstím?
Nebyl by prvním volebním vítězem, od něhož se v minulosti očekávalo, že své zemi přinese proruské směrování. A který od toho pak couvnul zpět, jako třeba italská premiérka Giorgia Meloniová. Svého času ji všichni označovali bezmála za fašistku, po svém zvolení však dělá normální, klasickou politiku. Na Slovensku to může být obdobné.

Takže země se podle vás nebude ubírat proruským směrem?
Podle mého nebude. Opravdu bych spíše očekával italský scénář. Ano, Fico teď s největší pravděpodobností sestaví vládu, pomůže si spoluprací se svými bývalými souputníky z Hlasu-SD a se Slovenskou národní stranou. Pro strany středu a pravice to není ideální konstelace. Jenže Fico zároveň není hloupý. Nepokusí se vytrhnout Slovensko ze západního směřování. Jeho země má mnohé závazky. A Fico bude vystaven natolik silným tlakům, že je jednoduše ani nebude moct zpřetrhat. Neumožní mu to ani voliči Hlasu-SD, které k vládnutí potřebuje – mají dost jiné preference než se distancovat od Západu.

Co od Fica tedy čekáte?
Že bude obezřetnější. Opatrnější. Vidí, že stačí jedna výraznější událost typu zavraždění novináře a jeho snoubenky a může ho to stát místo. To by ho dřív nenapadlo, už je poučenější. Jistě – předpokládám, že přistoupí k výměnám lidí především v silových strukturách, aby se lépe zabezpečil proti stíhání. V mezinárodní politice si však úplné přehození výhybky směrem k Východu nedovolí.

Ani pomoc Ukrajině nestopne, jak vyhrožoval?
Popravdě řečeno – i o Orbánovi se tvrdilo, že přes jeho Maďarsko nesmí směrovat žádné dodávky na pomoc Ukrajině. Přesto chodily. Jen mířily na Ukrajinu přes Slovensko, aby se neřeklo... Takže kdo ví, nakolik to bude podobné i s Ficovou „pomocí nepomocí“.

Ono nebude záležet jen na něm. Mnohé rozhodne, jakou sílu teď získá Pellegriniho Hlas-SD. Jeho politici jsou přece jen umírněnější, a to i v rétorice. Velmi negativní roli může naopak sehrát Slovenská národná strana. Fico se na ni může v některých případech vymlouvat: „Co máme dělat, musíme vyhovět našim partnerům… To víte, že já bych to udělal jinak…“ Nasadí masku dobráka, který nepomáhat Ukrajině vlastně ani nechtěl, byl k tomu však donucen. Zkusí to a v klidu si počká, jak zareaguje veřejnost.

Ať to dopadne všelijak, ve slovenských volbách bylo dost patrné proruské naladění značné části společnosti. Kde se vzalo?
Je za tím bezpochyby historický vývoj. Pro Slovensko znamenal socialismus celkem výrazné zlepšení životní úrovně. Industrializaci země. Mnozí Slováci, zejména ze starší a střední generace, na tohle propojení s Moskvou stále s nostalgií vzpomínají. A předávají svůj postoj dětem i vnukům. Tihle lidé vidí ve Východu cosi přijatelného.

Čím je pro ně Západ?
Západ a poslední proměny jeho společnosti pro ně naopak představují velkého strašáka. Když konzervativní Slováci slyší o západní tendenci schvalovat manželství pro všechny, je to pro ně narušení dávných tradic. Toho, co znají. Čemu rozumí. Spousta lidí o takové změně odmítá byť jen přemýšlet. Tragédií lidí konzervativnějšího zaměření je, že se následně raději obrátí k Východu, který je navíc vychytrale ubezpečuje, jak je před všemi „podivnými“ změnami milerád ochrání.

Na to slyší i někteří Češi.
Bohužel. Sám vím hned o několika lidech ze svého okolí, kteří této bláhové představě podlehli. Musíme to všechno vnímat v širším kontextu. Západní konzervatismus v poslední době výrazně zeslábl. Nemá oporu, ustupuje novým progresivistům, kteří mi mnohdy připadají jako umírněnější rudé brigády.

Tihle progresivisté křičí: „Změníme společnost! Zavedeme nový pořádek! My! My! My!“ Na Západě se kvůli tomu pořádají doslova hony na politiky a na univerzitní pedagogy, kteří se vyznačují jiným než požadovaným názorem. To jsou bohužel postupy, které západní společnosti nedělají dobrou službu. Mnozí Češi a Slováci kvůli tomu vnímají, že právě ze Západu přichází ohrožení demokracie.

A nedivím se jim – prosazování „jediného správného názoru“ přes média a útoky na lidi s odlišným názorem nejsou pro demokracii dobré. Šikovní manipulátoři se s tím rychle naučili pracovat a servírovat lidem, že je ze Západu čeká nová totalita. Mnozí pak rádi uvěří, že západní demokracie je v úpadku. Řeknou si: „No jo, v Rusku možná taky není demokracie, ale pořád je to pro nás lepší než to západní bláznění.“ A je to. Najednou se jednoho dne probudíte do dne, ve kterém Fico vyhrál volby.

Tagy:
Slovensko hlasování volby politolog Peter Pellegrini Robert Fico Hlas-SD Národní rada Progresívne Slovensko SMER - sociálna demokracia Vladimír Baar Michal Šimečka