Uprchlická krize a energetika. Vláda si určila priority pro české předsednictví EU

Mikuláš Bek

Zatím pracovní představa pěti hlavních politických priorit českého předsednictví v Radě Evropské unie zahrnuje zvládnutí uprchlické krize a poválečnou obnovu Ukrajiny, energetickou bezpečnost, posilování evropských obranných kapacit, strategickou odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí. Uvedl to ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN), podle nějž se ve středu návrhem zabývala vláda.

V definitivní podobě chce kabinet priority představit až těsně před předsednictvím, které nastane v druhé polovině letošního roku. Česko muselo po začátku války na Ukrajině podrobit revizi původní představu o hlavních prioritách. „Dnes pracujeme na vládě se zatím pracovní představou pěti hlavních politických priorit, které půjdou napříč různými agendami,“ řekl Bek.

Také premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání kabinetu zmínil energetickou bezpečnost a zvládnutí uprchlické krize jako priority. Zároveň by si přál, aby bylo možné během předsednictví uspořádat konferenci, jež by se týkala poválečné obnovy Ukrajiny. Závisí to ale na tom, zda už v té době budou splněny podmínky, a to, že na Ukrajině bude mír.

Do tématu posilování evropských obranných kapacit Bek řadí též kybernetickou bezpečnost. O tom ve středu před zasedáním kabinetu hovořil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Za důležité považuje také téma bezpečnosti dodavatelských řetězců v oblasti informačních a komunikačních technologií. Evropská unie by podle něj v tomto ohledu měla spolupracovat se Spojenými státy.

Strategická autonomie

Co se týče strategické odolnosti evropské ekonomiky, jde podle Beka o široké téma, které je významně ovlivňováno zkušeností z posledních měsíců s narušením dodavatelských řetězců či chybějícími surovinami. Současné francouzské předsednictví hovořilo o strategické autonomii, Česko chce důraz posunout směrem k jisté míře otevřenosti vůči zemím s podobnými hodnotami, řekl ministr.

V otázce odolnosti demokratických institucí se chce Česko během předsedání Radě EU zaměřit na svobodu a pluralitu médií nebo na záležitosti související s dodržováním sankcí nebo s válečnými zločiny na Ukrajině, kterou 24. února napadlo Rusko.

Bek před jednáním vlády upozornil, že je diplomatickým zvykem, že předsednická země priority představuje v definitivní podobě až těsně před začátkem daného půlročního období. Nelze totiž vyloučit, že vnější okolnosti změní situaci a text se ještě bude upravovat. Podobně se vyjádřil Fiala, podle kterého se priority předem nezveřejňují, aby se nenarušovalo předcházející předsednictví, na které se zároveň může v tématech navázat.

Tagy: