Českem se přehnaly silné bouře. Vítr na Opavsku demoloval domy, stromy zastavily vlaky

Střechy létaly i v Moravskoslezském kraji.

Česko zasáhly silné bouřky

Po vedrech s tropickými teplotami nad 30 stupňů Celsia prošly ve středu odpoledne Českem od západu k východu silné bouřky doprovázené větrem. K jejich následkům měli hasiči víc než 850 výjezdů hlavně ke spadlým stromům a poškozeným střechám. Problémy bouřky působily také na železnici, bez elektřiny se ocitlo téměř 50 tisíc odběrných míst. V Oticích na Opavsku silný vítr zničil deset střech a další poškodil. Teploty až 35 °C a bouřky se do Česka vrátí ve čtvrtek, uvedli meteorologové. Ve středu zaznamenali na čtyřech místech teplotní rekordy.

Před vedrem a bouřkami varovali meteorologové už v úterý, ve středu výstrahu rozšířili. První silné bouřky hlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kolem 15:00 z Pošumaví, v následujících hodinách prošly přes jižní a střední Čechy na východ republiky. „Zasahovali jsme u 856 technických pomocí v souvislosti se silnými bouřkami,“ popsal situaci k 18:30 na Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tornádo trhající střechy, blesky do Eiffelovky, řeky místo ulic. Francii bičovaly silné bouře

V Plzeňském kraji hasiči vyjížděli jen za necelé dvě hodiny do 15:40 k 80 událostem způsobeným bouřkami, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Kus plechové střechy spadl na náměstí Svobody v Sušici. Na jihu Čech měli hasiči kvůli bouřkám v rozmezí tří hodin přibližně 250 zásahů, uvedla jejich mluvčí Vendula Matějů. Ve Strážném na Prachaticku spadl strom na střechu kasina. U Hodonic na Táborsku uvěznily popadané stromy ženu v osobním autě, u Putimi na Písecku zase spadlé stromy zablokovaly autobus.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Na Vysočině hasiči zasahovali kvůli počasí na více než 140 místech, odstraňovali hlavně stromy spadlé na silnice, řekla jejich mluvčí Petra Musilová. Stejnou práci měli v Jihomoravském kraji, k 18:00 měli podle mluvčího Jaroslava Mikošky zhruba 50 zásahů. Poloviční počet hasiči evidují v Olomouckém kraji. V Oticích na Opavsku je vedle deseti zničených střech také dalších 20 poškozených. Událost se zatím obešla bez zranění, sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. „Na místo jsme vyslali kontejnery s plachtami a materiálem na provizorní zastřešení,“ dodal.

Spadlé stromy zastavily provoz vlaků zejména v Pošumaví. Nejezdily například mezi stanicemi Česká Kubice na Domažlicku a Furth im Wald v Německu, mezi Špičákem a Hojsovou Stráží, Domažlicemi a Kdyní a v úseku Klatovy–Běšiny. Vítr poškodil trakční vedení nebo povalil stromy na koleje také na tratích z Českých Budějovic do Prahy a z Českých Budějovic do Plzně, řekla mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Kvůli bouřce a výpadku trakčního napájení nejezdily odpoledne ani vlaky mezi Letovicemi a Svitavami na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje, později kvůli popadaným stromům i vlaky mezi Řikonínem a Tišnovem na Brněnsku. Tím byly zablokovány obě hlavní tratě mezi Brnem a Prahou. Tratě se podařilo zprůjezdnit až později večer a mezinárodní vlaky i vnitrostátní rychlíky pokračovaly v cestě s několikahodinovým zpožděním, řada spojů vůbec nejela.

Hasiči ve Zlínském kraji po středečních bouřkách doprovázených silným větrem odstraňovali popadané stromy ze silnic, chodníků a veřejných prostranství. Na několika místech také čerpali vodu ze sklepů domů. V souvislosti s počasím měli do 20:00 v regionu 25 výjezdů, uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Žádné zranění ale podle ní hasiči při zásazích nezaznamenali.

K 20:00 měl ČEZ nahlášeno 30 poruch na vysokém napětí a další na nízkém, které postupně opravuje. Ve středních Čechách zůstávalo bez proudu už jen zhruba tisíc odběrných míst, na Vysočině pět tisíc, v Plzeňském a Pardubickém bylo shodně asi dva tisíce domácností bez elektřiny. V Moravskoslezském kraji, kam se bouřky pozdě odpoledne přesunuly z Čech, čekalo večer na obnovení dodávek na 5 500 domácností.

Bouřky v Česku doprovodily tropické počasí. Teploty ve středu byly do 34 nebo 35 stupňů Celsia, uvedl meteorolog ČHMÚ Filip Smola. Nejtepleji bylo podle dlouhodobě měřicích stanic v Doksanech na Litoměřicku, ve středu zde zaznamenali 34,4 °C. Dosavadní maximum se ale nepřepsalo. Rekordy naopak padly na čtyřech místech, kde se teploty měří alespoň 30 let. Nejvyšší teplotu pro 21. červen teploměr ukázal v Dukovanech a Hubenově na Vysočině, na krkonošské Labské boudě a v Rýmařově na Bruntálsku.

Před vzestupem teplot v Čechách varují meteorologové i ve čtvrtek. Bouřky se silným větrem a kroupami se podle výstrahy ČHMÚ mohou objevit znovu jak ve čtvrtek, tak i v noci na pátek. Horké počasí panuje v republice od neděle, kdy teploty poprvé v tomto roce vystoupaly k tropické třicítce. Zdravotníci ale zatím nezaregistrovali zvýšený počet výjezdů kvůli kolapsům či jiným problémům způsobených vedry.

Tagy: