Udeří extrémně silné bouřky: Velké kroupy i přívalový déšť, platí nejvyšší stupeň nebezpečí

Úterý přinese bouřky a ochlazení

Na Česko se ženou další bouřky

Takzvanou červenou výstrahu, tedy nejvyšší stupeň nebezpečí, vyhlásili ve čtvrtek dopoledne meteorologové. Varování platí pro sedm krajů. Očekávají se ničivé bouře, přívalové deště, až pěticentimetrové kroupy a hrozí i tvorba tornád. Už ve středu do Česka dorazil jiný nebezpečný jev – derecho. Od obávaného tornáda se liší tím, že vítr nerotuje, ale páchá škody v přímém směru.

Na mapě výstrah, které vydává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), se polovina republiky zbarvila do ruda. Od čtvrteční 18. hodiny do páteční 4. hodiny ranní platí nejvyšší stupeň varování před extrémně nebezpečnými bouřkami pro následující kraje: Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Prahu.

„Očekává se možný výskyt extrémně silných bouřek s nárazy větru kolem 110 km/h, kroupami kolem pěti centimetrů a krátkodobým intenzivním deštěm,“ uvádí meteorologové.

Situaci po celý den bedlivě monitoruje redakce CNN Prima NEWS. Aktuální informace i detailní předpovědi sledujte v živém vysílání:

Škody mohou být obrovské, upozorňují experti. „Nárazy větru budou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také velké kroupy, které mohou být i kolem pěti centimetrů, a blesky. Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobně,“ jmenovali experti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Českem se přehnaly silné bouře. Vítr na Opavsku demoloval domy, stromy zastavily vlaky

Je proto třeba zvýšené opatrnosti. „Zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Je nutné zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupujte a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ nabádají.

Situaci nejen ve vašem kraji sledujte prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Večer nelze vyloučit zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji vznik tornáda. Přesně před dvěma lety ve čtvrtek se přitom prohnalo tornádo jižní Moravou, kde bralo domy i životy. Během smutného výročí opět hrozí výskyt ničivého živlu. „Na vhodné podmínky pro tornádo potřebujeme stlačení větru a vlhkost. To vše bude splněno. Nad Německem je riziko větší, obvykleji se tornádo objevuje ve večerních hodinách. V Česku ho však vyloučit nemůžeme, byť je pravděpodobnost velmi malá. Supercel může vzniknout několik,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová.

Experti stále shromažďují informace o škodách, které ve středu v Česku napáchaly silné bouře a jev zvaný derecho. „Jedná se o španělský termín, podobně jako tornádo. Označuje silný vítr. Tornádo je v rámci rotace, derecho je v přímém směru. Bouřka, když ze sebe vylije vzduch, tak silný vítr působí škody, které jsou přímočaré. Aby se tento systém nazval derecho, musí urazit dráhu alespoň 400 kilometrů. Bouřkový systém, který dorazil do Česka ve středu odpoledne, začal už v noci na středu nad Francií a skončil v noci na čtvrtek nad Rumunskem. Byl to opravdu dlouhý větrný systém,“ uvedla meteoroložka Michaela Valachová.

Během středy byly zaznamenány i pěticentimetrové kroupy, které mohou páchat skutečně velké škody, nebo silné nárazy větru o síle přes 40 m/s. „To je zhruba 120–⁠160 km/h, pro definici derecha stačí, aby to bylo přes 120 km/h. To bylo splněno zejména ve Švýcarsku a Německu, v Česku tak silný větrný systém nebyl. Zaznamenali jsme však kroupy a přívalové srážky. Škod byla řada, nejen z derecha. Například na Moravě a ve Slezsku se vyskytovaly supercely,“ pokračovala.

Jak Valachová zdůraznila, modely neumí předpovídat bouřkové systémy. „Připravte se, že se situace může vyvíjet různě. Sledujte radar a radarová měření,“ radí.

Tagy: