Česko zažívá třicetiletou inflaci. Ceny v únoru stouply nejvýše od roku 1993

Nakupování

Inflace letí nahoru

Meziroční míra inflace v únoru pokořila hranici deseti procent. Ceny zboží a služeb v Českou stouply o 11,1 procenta. Tempo cenového růstu tak oproti lednu zrychlilo o 1,2 procentního bodu. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

„Spotřebitelské ceny vzrostly oproti loňskému únoru o více jak 11 procent. Meziroční růst cen zrychluje od loňského července, tedy již osm měsíců v řadě. Nejvýraznější cenové nárůsty jsme zaznamenali u položek bydlení, dopravy a potravin,“ uvedl v tiskové zprávě Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky a cen Českého statistického úřadu.

Dvoucifernou inflaci Češi zažili naposledy v roce 1998, tehdy ovšem ceny stouply „jen“ o 10,7 procenta. Rychlejší cenový růst nastal už jen v roce 1993, kdy tuzemská inflace přesáhla 18 procent. V té době však šlo o doznívání takzvané liberalizace cen, kterou v lednu 1991 prakticky odstartovala ekonomická transformace Československa, respektive České republiky.

Máslo dražší o 30 procent

V únoru v meziročním srovnání vůbec nejrychleji rostly ceny pohonných hmot (31 procent), másla (30), zemního plynu (28,3 procenta), mouky (25,3) a elektřiny (22,6). Velmi obtížně bychom hledali položky, u nichž dvouciferné meziroční zdražení nenastalo.

Oproti lednu se ceny v Česku v únoru zvýšily o 1,3 procenta. Nejvíce meziměsíčně zdražila zelenina (o 5,9 procenta), zemní plyn (5,6), pohonné hmoty, vejce, dovolené a služby s nimi spojené (vše o 4 procenta). Ceny masa a masných výrobků stouply přibližně o dvě procenta, nejnižší růst cen nastal u výrobků a služeb pro údržbu a opravy bytu (o 1,1 procenta).

Máme pádivou inflaci

„Inflace se v České republice dostala na dvoucifernou úroveň, takže ji oficiálně můžeme označovat za pádivou. V důsledku tohoto vývoje dochází k výraznému snížení kupní síly úspor a inflace se stává součástí kalkulací při uzavírání smluv,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Štěpán Křeček, hlavní ekonom společnosti BH Securities.

Podle něho to může způsobit, že období vysoké inflace v naší zemi bude trvat déle než do konce letošního roku. Křeček upozornil, že i kvůli válce na Ukrajině, která vypukla čtyři dny před koncem února, naši ekonomiku zasáhnou další silné inflační tlaky. „Skokový růst cen komodit je již patrný u čerpacích stanic a do budoucna může vést ke krachu dodavatelů energií,“ dodal.

15 procent je za dveřmi

Právě válka na Ukrajině se ještě nestihla v únorové inflaci zcela projevit. „Ta může inflaci letos vyhnat až k 15 procentům,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něho by se míra růstu cen za celý letošní rok mohla v Česku dostat až na 12 procent.

Mírně optimističtější je hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. „Byli jsme nuceni přehodnotit naši prognózu letošní inflace směrem vzhůru, a aktuálně tak pro letošek počítáme s průměrem na úrovni 10,7 procenta. To by tedy odpovídalo stejné inflaci jako v roce 1998. „Tento odhad ovšem předpokládá uklidnění konfliktu na Ukrajině v řádu týdnů. Dosud nepříliš povzbudivý válečný vývoj ovšem i tuto prognózu vystavuje riziku směrem k vyšší inflaci,“ dodal.

Tagy: