Česko zaznamenalo novou variantu koronaviru XE. Je o 10 % nakažlivější než omikron

PCR test

Nová mutace covidu

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE. O záchytu vzorku v Národní referenční laboratoři (NRL) ve čtvrtek Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval v tiskové zprávě. Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Od nejstarší varianty koronaviru z čínského Wu-chanu, která se v ČR prokázala poprvé v březnu 2020, je každá další nová varianta nakažlivější.

Pacientka nakažená touto variantou v ČR přišla na test preventivně, nebyla na něj odeslaná lékařem. „Víme, že vzorek pozitivní na variantu XE pochází od ženy z Prahy s preventivní indikací na PCR vyšetření, další epidemické údaje nemá NRL k dispozici,“ uvedla vedoucí laboratoře Helena Jiřincová.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

„Takzvané rekombinantní varianty vznikají, když se jeden člověk infikuje dvěma či více variantami viru současně. Tím v těle hostitele dojde k předání a promíchání genetických informací mezi variantami viru. V průběhu pandemie už k takovým mutacím došlo několikrát, není to v zásadě nic neobvyklého,“ uvedla vedoucí laboratoře Helena Jiřincová. Podobné rekombinace vznikají i u dalších virových nákaz včetně chřipky.

Podle ředitelky SZÚ zatím ani průběhy onemocnění COVID-19 u nakažených nenaznačují, že by varianta XE znamenala pro organismus pacienta nějaké závažnější příznaky a vykazovala zásadně jiný průběh onemocnění, než je běžné.

V Česku už převládly varianty alfa, delta, omikron a subvarianta omikronu BA.2.

„Nejhorší je, že my nevíme nikdy, jaká varianta vznikne. Ten virus zkrátka mutuje takovým způsobem, který je naprosto nepředvídatelný. Viděli jsme, co dokázaly předchozí varianty,“ sdělil pro CNN Prima NEWS biolog Omar Šerý.

Zaznamenané byly už také kombinace starší varianty delta a omikronu typu BA.1, které se označují XD a XF. XD byla detekovaná ve Francii a dále ji laboratoře zaznamenaly v okolních evropských zemích, Dánsku, Belgii, Německu a Nizozemsku, celkem jde o 26 vzorků. XF byla zaznamenaná jen ve Velké Británii, která hlásí také nejvíce XE kombinace dvou typů omikronu.

Neví se, zda bude dominantní

Podle dostupných informací Světové zdravotnické organizace (WHO) by mohla být varianta XE zhruba o deset procent nakažlivější než původní varianty omikronu. „K posouzení, zda se proto do budoucna může stát novou dominantní variantou, ale není dosud dostatek informací,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Nejen proto by byli někteří odborníci opatrní s rozvolněním. „Stav vidím pořád jako vážný, s rozvolněním bych ještě počkal. Ponechal bych roušky ve zdravotnických i sociálních zařízeních a v MHD,“ sdělil pro CNN Prima NEWS lékař a poslanec Julius Špičák (ANO).

Ministr zdravotnictví však rozvolnit plánuje Vlastimil Válek (TOP 09). Sdělil, že pokud bude dobré počasí, mohli bychom v městské hromadné dopravě odložit respirátory. „Začátek dubna je myslím správný, ale záleží na institutu pro zvládání pandemie, který zvažuje nejrůznější aspekty a který dává doporučení panu ministrovi,“ dodal pro redakci lékař Tom Philipp (KDU-ČSL).

Prozatím je v mezinárodní databázi asi 470 vzorků XE potvrzených celogenovou sekvenací z pěti zemí světa, které se podrobnějšímu vyšetřování genomu koronaviru více věnují. Naprostá většina vzorků je z Velké Británie, tři z USA a po jednom případě z Irska, Dánska a ČR.

Dominantní variantou koronaviru je v tuzemsku podle SZÚ omikron subtyp BA.2, která se začala šířit z Dánska v prosinci loňského roku. První případy v ČR byly zaznamenané v lednu.

Tagy: