Blízký východ na prahu obří války. Írán pálil na tři země, povstalce se nedaří zastrašit

Írán v uplynulých dvou dnech provedl útoky na cíle v Sýrii, Iráku a v Pákistánu. Teherán tvrdí, že v posledním případě cílil na objekty militantní organizace Jaish al-Adl, napadená země to ale odmítá a zlobí se, protože při úderu měly zemřít dvě děti. Blízký východ se otřásá i na řadě dalších míst.

Riziko většího konfliktu na Blízkém východě roste každým dnem. Do prozatím lokálních útoků se totiž zapojuje čím dál více zemí. Zatímco Izraelci válčí s Hamásem v Gaze, napětí začal eskalovat Írán.

Začalo to pondělním raketovým útokem Teheránu na Irák a Sýrii. Írán tvrdí, že v sousední zemi provedl úder proti špionážní základně Mosadu, která se měla nacházet ve městě Arbíl. V Sýrii zase Írán prý útočil na protiíránské teroristické skupiny, uvedla CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svět je má za „lůzry z pouště“. Hútíové jsou však tvrdým protivníkem s moderním arzenálem

Oba útoky odsoudily Spojené státy, ozval se ale i Irák. Bagdád dokonce podal stížnost k Radě bezpečnosti OSN a brání se, že Mosad na jeho území určitě žádné centrum nemá.

Bouřlivé reakce posléze následovaly i další útok Íránu. V úterý udeřil na území Pákistánu. Teherán informoval, že útočil na militantní organizaci Jaish al-Adl, která údajně provádí útoky na jeho území. Pákistán ale zuří – neinformuje o žádných zabitých teroristech, ale o dvou dětech. Holčiček ve věku osmi a dvanácti let.

Pákistán, který má mimochodem k dispozici jaderné zbraně, považuje útok za „nevyprovokované narušení jeho vzdušného prostoru“. Země navíc varovala Írán před vážnými následky takového úderu. „Je znepokojující, že k tomuto ilegálnímu činu došlo, přestože mezi Pákistánem a Íránem existují mnohé komunikační kanály,“ komentovalo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Objevily se také spekulace, že Írán při útocích ve třech zemích testoval novou raketu, která je schopná prorazit protivzdušnou obranu. Pákistán v noci na čtvrtek provedl odvetný útok na povstalce v Íránu.

USA znovu zasáhly Jemen

Rakety ale dopadají i v jižní části Blízkého východu. Americká armáda provedla už v pořadí třetí úder na Jemen, a to ve snaze oslabit vojenské kapacity Hútíů, tamních povstalců, kteří ohrožují mezinárodní námořní obchod. Informoval o tom list Washington Post.

Ani tentokrát se ale západním armádám nepodařilo jemenské rebely zastrašit. Jen pár hodin po americkém útoky Hútíové odpověděli raketami. Odnesla to loď pro přepravu sypkého nákladu plující pod vlajkou Malty. Nikdo ale nebyl zraněn.

Rudé moře je tak nadále nebezpečné pro civilní i obchodní lodě. Přepravní společnosti stále musejí řešit dilema, zda pošlou svá plavidla kratší, levnější, ale nebezpečnější cestou přes Suezský průplav, anebo výrazně delší a nákladnější trasou kolem mysu Dobré naděje a celé Afriky.

Nadále také vzrůstá napětí mezi Izraelem a Hizballáhem, militantní organizací ze sousedního Libanonu. Hamás, Hútiové i Hizballáh jsou součástí takzvané osy odporu, proxy armád Íránu, které po celém Blízkém východě hájí jeho zájmy.

Gerald Feierstein, bývalý velvyslanec USA v Jemenu, se domnívá, že tyto skupiny ještě zdaleka nevyužily svůj reálný vojenský potenciál. „Hútiové se staví na stranu Palestinců, ale nepřekračují americké červené linie,“ domnívá se.

Washington Post poznamenal, že ale není jasné, jak dlouho se budou všichni hráči na Blízkém východě držet stranou. Současný vývoj událostí podle něj významně testuje schopnost Spojených států tlumit nestabilitu v regionu.

VIDEO: Další úder v Jemenu

Tagy: