Válečný akt, zlobí se Itálie. Ostrov Lampedusa zaplnily desetitisíce migrantů

Úřady na italském ostrově Lampeduse se potýkají se zvýšeným počtem migrantů

Úřady na italském ostrově Lampedusa vyhlásily výjimečný stav

Úřady na italském ostrově Lampedusa vyhlásily výjimečný stav. Za posledních 24 hodin tam připlulo deset tisíc migrantů. Ostrov se podle místních obyvatel propadá do chaosu. Šéf tamní vlády požádal Řím o nasazení armádních plavidel a okamžitý přesun migrantů na Sicílii. V této kritické situaci pak Německo a Francie přerušily dobrovolné přijímání uprchlíků právě z Itálie. Problémy s počty migrantů má i Slovensko a Maďarsko.

Do přístavů na ostrově Lampedusa dorazila více než stovka člunů, ve kterých připlulo na deset tisíc migrantů. Při chaotickém vyloďování se dokonce utopil pětiměsíční kojenec. Poprvé jich je na italském ostrově více než místních obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ: Bulharská policie našla v havarovaném mikrobusu desítky migrantů. Tísnili se v jednom voze

Prezidentka neziskové organizace Baobab Experience Andrea Costa uvedla, že je situace na italském území vážná. „Víceméně se pohybujeme na úrovni roku 2016, který byl z hlediska příjezdů a vylodění migrantů u italských břehů výjimečný,“ pronesla.

Migranti se tísní na molech, přičemž úředníci mají podle italských médií problémy je včas registrovat a poskytnout jim základní péči. V táboře, který má kapacitu 400 lidí, jsou jich aktuálně tisíce. Desítky z nich nečekají na registraci, přelézají ploty a utíkají.

Ministr dopravy Matteo Salvini to považuje za válečný akt proti Itálii. „Jestliže ve stejnou dobu připluje na ostrov 120 lodí, není to ojedinělý jev, nýbrž válečný akt. To přivádí nejen ostrov, ale celou Itálii na pokraj zhroucení,“ tvrdí. Na kolenou je stát i podle místních médií, a to hlavně s ohledem na to, že Francie i Německo zmrazily dohody, které zajištovaly dobrovolné přijímání uprchlíků právě z jihoevropské země.

Problémy s migranty řeší i na Slovensku

Někteří utečenci se Sýrie docestovali rovněž i na území Bratislavy, a to přes Srbsko a Maďarsko. Robert Fico v souvislosti s tím vyzval vládu a policejního prezidenta, aby byly uzavřeny hranice s Maďarskem. „Proč nepostavili na hranice ani jednoho policistu, ani jednoho vojáka. Proč?“ hřímal předseda strany Směr-SD.

Podle premiéra Ľudovíta Ódora však na tomto problému získávají politické body právě tyto strany. „Často mají radost ze špatné situace, protože pak mohou strašit lidi. A rozsévat nenávist po celém státě,“ reagoval na Ficova slova.

Slovensko ovšem nemá tolik policistů ani vojáků, aby je dokázalo na hranicích postavit. „Po délce 517 kilometrů v rozmezí 50 metrů by mělo stát dohromady 10 345 stanovišť. Při jednoduché matematice nám vyjde přibližně populace Prešova a Humenného dohromady. Kde mám jen tak nabrat přes 130 tisíc policistů?“ vysvětlil slovenský policejní prezident Štefan Hamran.

Podobný problém navíc řeší i Maďarsko. Podle posledních údajů chybí v řadách maďarské policie na dva tisíce lidí.

Tagy: