Charanzová: V Bruselu se ptají, jak bude fungovat vláda ODS a Pirátů. Jsou to nebe a dudy

Europoslankyně za ANO a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová

Rozhovor s europoslankyní za ANO Ditou Charanzovou

Jsem zvědavá, jak může fungovat vláda ODS a Pirátů. Jsou jako nebe a dudy, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS europoslankyně za hnutí ANO a místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Mluvila také o těžkopádnosti Evropské unie a zkritizovala návštěvu maďarského premiéra Viktora Orbána u českého premiéra Andreje Babiše.

Co říkáte na to, že hnutí ANO půjde po dlouhé době do opozice? Čekala jste to?
Respektuji výsledek voleb. Voliči rozdali karty, prostě to tak je. Hnutí ANO se i v opozici mobilizuje, připravujeme stanoviska pro to, co chystá vláda. Budeme velmi aktivní opozicí.

V rozhovoru pro Blesk jste řekla, že jste ráda, že volby vyhrály proevropské strany, zároveň europoslanci ANO často hlasují proti svému hnutí. Mrzí vás vůbec prohra Andreje Babiše? Nevystřízlivěla jste z něj?
Hnutí ANO je proevropská strana. Je dobře, že šla procentuálně dolů extrémní SPD a do Sněmovny se nedostala komunistická strana.

Zrovna komunistická strana ale podporovala vládu ANO.
Vidím to z evropského hlediska. Je důležité, jak působíte v Evropské unii. Vždy se sleduje, jak moc uspěly extrémní strany, které chtějí z EU pryč. A v České republice se jim nevede dobře.

Na druhou stranu Andrej Babiš je velmi kritický k EU, rád se ukazuje s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Musela jste to někdy vysvětlovat?
Je pravda, že je kritický. Na druhou stranu, jak znám jeho vystupování v Bruselu, tak je takový konstruktivní kritik. Poukazuje na to, když něco Evropská komise předloží, tak to kolikrát není realizovatelné v praxi. Návštěvy Viktora Orbána v České republice byly v Bruselu vnímány se smíšenými pocity. Na druhou stranu jsem vysvětlovala kolegům, k čemu V4 je. I vznikající koalice chce budovat spolupráci v rámci Visegrádu.

Z Orbána jsem velkou radost neměla.

Jak jste vnímala vy osobně návštěvu Orbána před volbami?
Velkou radost jsem z ní neměla.

Řekla jste to Andreji Babišovi?
Řekla. On můj názor zná. Vyříkáváme si to spolu.

Jak podle vás dokážou ve vládě sladit názory ODS a Piráti, kteří jsou v Evropě na úplně opačných pólech?
Jsem sama zvědavá, jak bude vláda fungovat. Uvidíme. V Bruselu se mě všichni ptají, vůbec to nechápou. Nevím, jakou politiku chtějí naplňovat. V Evropském parlamentu rozhodně za jeden provaz netáhnou. Když se podívám na hlasování, třeba co se týče migrace nebo zelené politiky, tak konzervativní ODS a zelení Piráti jsou nebe a dudy. Piráti hlasovali pro to, aby byly povinné kvóty na přerozdělování migrantů, ODS byla razantně proti. Nerozumím ani tomu, že ministr zahraničí by měl být za Piráty a premiér za ODS. Hodně mě překvapilo, že Piráti dostali Černínský palác.

Vznikající vláda chce zřídit ministerstvo pro evropské záležitosti, zejména kvůli blížícímu se předsednictví Česka v Radě EU. Podle vás není potřeba. Proč?
Není. Máme nastavený fungující systém, máme premiéra, ten má pravou ruku –⁠ státní tajemnici, která mu všechno zařizuje, vyjednává v Bruselu, pokud je spor mezi ministry, řeší to. Teď tu bude ministr pro Evropu, navíc ještě ne z ODS. Bude nás to stát nějaké peníze. Nevidím přidanou hodnotu. Budou se dublovat. Premiér stejně bude mít jako pravou ruku někoho z ODS, kdo mu bude evropskou agendu dělat.

Vláda Andreje Babiše čelila kritice, že se na předsednictví dostatečně nechystala. „Andrej Babiš to osobně podceňuje,“ řekl váš kolega z ODS, europoslanec Alexandr Vondra. Premiéra kritizovala i europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. Podcenil to z vašeho pohledu Andrej Babiš?
Byla jsem na ambasádě, mluvila jsem s diplomaty, všechno běží a všichni se připravují. Věcně je vše připravené. Přiznávám, že když se připravoval první rozpočet, nebyla jsem z toho nadšená.

Rozpočet českého předsednictví se mi nelíbil. Babiš rád šetří, kde se dá.

Rozpočet českého předsednictví je třetinový oproti roku 2009.
Nelíbil se mi. Na druhou stranu známe pana Babiše. Rád šetří, kde se dá. Potom i ministerstva řekla, že rozpočet není dostatečný. Tak se navýšil o 200 milionů a navýšil se i počet lidí, kteří do Bruselu pojedou.

A bude navýšení o 200 milionů stačit?
Záleží, jaké předsednictví chcete mít. Musíme vzít také v potaz, že tu bohužel máme pandemii. Portugalci připravovali hrozně moc akcí, měli obrovský rozpočet, a pak to museli kvůli covidu škrtat. Nemohlo se cestovat, vše bylo složitější. Uvidíme, co doba přinese.

Šéf SPD Tomio Okamura řekl, že předsednictví je formální divadlo, které má malým zemím, jako je ta naše, dát falešný pocit, že jsou v EU nějak důležité. Co si o tom myslíte? Proč je předsednictví pro Česko důležité?
S tím absolutně nesouhlasím. Země, která předsedá, má možnost ovlivnit chod EU. Rozhodujete o všem, co se v Bruselu děje. Na všech úrovních. V roce 2009 jsme začali vysvětlovat, k čemu je partnerství s východními zeměmi. Pootočili jsme pozornost a chod EU. Nyní je to o tom, že Česko je závislé na vývozech do třetích zemí. Francouzi teď veškeré vyjednávání se třetími zeměmi brzdí. My to teď můžeme začít prosazovat.

Euroskepticismus zasel Václav Klaus, který nadával na Brusel ve všem.

Jaká je podle vás nálada Čechů vůči Evropské unii?
Samozřejmě vidím, když se dělají průzkumy veřejného mínění, že jsme po Britech jedni z nejeuroskeptičtějších. Vychází to z kritiky, že EU je v některých věcech pomalá. Hodně toho zasel Václav Klaus, který nadával na Brusel ve všem. Neseme si to s sebou. Je fér, podívat se na poslední rok, kdy se nám podařilo vyjednat velký balík peněz, který do Česka přijde. Největší v historii. Pomůže Česku postavit se po pandemii na nohy.

Říkáte, že ten euroskepticismus v Češích zasel Václav Klaus. Ale nepřispěl k tomu i váš stranický šéf Babiš?
On je sice kritický, ale zároveň vždy říká, že EU je jediná alternativa, kterou máme. Říká, jak je potřeba, aby fungoval volný pohyb osob v celé EU. Chápu, že člověk, který přišel z byznysu, kde se všechno řeší hned, tak je vykolejený, když to v Evropě trochu trvá.

Jste místopředsedkyně Evropského parlamentu, nefrustruje vás to? Neměli by europoslanci přispívat ke zlepšení obrazu EU?
S tím souhlasím. Ale evropská témata nejsou tolik sexy. Novináře nejvíc zajímá domácí politika. Stává se, že když se něco dobrého prosadí, tak se ani neříká, že ten nápad přišel z Bruselu. Mně se třeba v minulém volebním období podařilo snížit ceny volání napříč celou Evropou. Ale víc se píše o tom, když chce Evropská komise zasáhnout do práv držitelů zbraní.

O vás, ani dalších europoslancích, není v Česku moc slyšet. Před každými volbami do Evropského parlamentu přitom slibujete, že zlepšíte komunikaci a budete víc lidem v naší zemi přibližovat, co v Bruselu děláte. Jsou to jen předvolební sliby?
Mluvím s Čechy. Komunikuji svoji práci. Novináři, kteří sledují evropskou agendu, vědí, kolik tiskových zpráv jim posílám. Ale je mi jasné, že to nestačí. Během pandemie jsem spolupracovala se středními školami v ČR, virtuálně jsem jim otevřela Evropský parlament, dělali jsme on-line prohlídky. Snažím se s mladou generací bavit o Evropě, aby řekli, jakou ji chtějí.

Nakonec jsme se dohodli, že žádné povinné ručení  na zahradní traktůrky nebude. Vím, že je to shrnuté v pár větách, ale stálo mě to dva roky života.

Co důležitého jste pro Čechy v tomto volebním období udělala?
Nejvíc teď v Bruselu řešíme, co dělají velcí internetoví giganti jako Google a Facebook. Viděli jsme film V síti, jaký vliv to má na děti a k čemu to může vést? Musíme určit nějaká pravidla hry, které budou muset dodržovat. Usilujeme i o konec šmejdů na internetu. Jsem ráda, že jsem zabrzdila návrh na povinné ručení na elektrokola a elektrokoloběžky. Považuji to za absurdní. Podařilo se mi přesvědčit 705 europoslanců, což jsou měsíce jednání. Nakonec jsme se dohodli, že žádné povinné ručení na elektrokola a zahradní traktůrky nebude. Vím, že je to shrnuté v pár větách, ale stálo mě to dva roky života. To jsou desítky stran a materiálů.

Neukazuje to, jak je EU na hlavu, když dva roky vyjednáváte, aby nebylo povinné pojištění na zahradní traktůrek?
Je to jeden střípek. Není to tak, že bych dva roky seděla a řešila jen traktůrky. Velmi rychle jsme schválili nový rozpočet, peníze na obnovu ekonomiky. Vznikly covid pasy na cestování, měli jsme je za dva měsíce a uznáváme je napříč Evropou. Teď se zamýšlíme nad tím, co víc dělat v oblasti zdravotnictví, abychom nebyli závislí na dovozu léků z třetích zemí. Ale máte pravdu, že než je realizován nějaký nápad, tak to většinou trvá dlouho.

Jde to změnit?
Rozpočet i covid pasy byly schváleny ve velmi krátké době. Když je tlak a politické vůle, tak to jde.

Evropa hledá recept na rostoucí ceny energií. Preferujete spíš to, aby se hledaly různé alternativy, a ne jedna centrální. Jaký je podle vás recept pro Česko?
Jsou v tom dvě věci. Něco musíme udělat hned, pomoct domácnostem. EU nám musí uvolnit ruce, aby každý dělal po svém. Francouzi dávají šeky. Umím si představit, že bychom cílili na domácnosti, které mají nejvíc potíží. Druhý krok je, jaká je lekce pro budoucnost energetické politiky celé EU. Ukazuje se, že bychom se měli podívat, jestli bychom neměli víc diverzifikovat zdroje, energetická politika Česka je jiná než Německa nebo Francie. Jsem ráda, že se jádro bude uznávat mezi obnovitelné zdroje. I Francie změnila svůj postoj. Před dvěma lety nevnímali jádro, jako ho vnímají teď.

Bude podle vás Evropská komise akceptovat plán končící vlády na zavedení nulové DPH u energií pro příští rok?
Záleží, jak se to vyjedná. Evropská komise jasně řekla, že bude členským státům pomáhat. Je na nové vládě, jak se k tomu postaví.

Tagy: