Zpřísnění nás donutilo nechat se očkovat, chceme na pivo bez testu, říkají mladí lidé

Host v hospodě leduje hokej s pivem v ruce

Hospody se připravují na testování

Nechceme si platit testy a chceme jít svobodně do hospody, na kafe nebo do kina, vysvětlují někteří mladí lidé, proč se v posledních týdnech nechali očkovat. Přiznávají, že je donutilo zpřísnění opatření, protože od pondělí 1. listopadu se budou v restauracích i službách kontrolovat průkazy bezinfekčnosti. Testy se navíc zpoplatní. Stále se ale najdou „odmítači“, které ani tyto kroky k vakcinaci zatím nedonutily.

„Nechal jsem se očkovat ve čtvrtek. Nechce se mi platit testy a čekám, že za nějakou dobu vymyslí, že si je bude muset člověk platit i do práce. Budou přitvrzovat tak dlouho, dokud se všichni nenechají naočkovat,“ vysvětlil své rozhodnutí CNN Prima NEWS šestadvacetiletý Jan K.

Podobně reaguje i sedmadvacetiletá Veronika B., která se nechala naočkovat ve středu. „Chci žít normální život a stejně by mě to dřív nebo později donutilo,“ podotkla. „Nemám ráda být nějak omezována. A to, že jsem si v klidu nemohla dojít na kafe nebo do restaurace kdykoliv jsem chtěla, přespat v hotelu, jít na kosmetiku nebo ke kadeřnici bez toho, abych prosila zaměstnavatele o potvrzení, nebo si zajišťovat antigenní test, pro mě bylo nervy drásající,“ doplnila ji dvaadvacetiletá Adéla P.

Pětadvacetiletá Klára P. dodává, že se nechala naočkovat i kvůli cestování a proto, že se chtěla cítit „svobodná“.

„Očekával jsem, že se tlak bude zvyšovat a zkrátka se mi už nechtělo zajišťovat si testy. Věřím, že bych covid zvládl i bez očkování, jako se to už jednou stalo. Ale proti vakcíně nic nemám, jen si myslím, že nejsem ve věkové skupině, která by se měla chránit proti těžkému průběhu nemoci,“ objasnil třiadvacetiletý Jan K., který se nechal očkovat v srpnu.

Čtyřiadvacetiletý Zdeněk K. uznává, že byl k vakcinaci spíš přinucen okolnostmi, protože je pendler. Navíc chtěl jet na dovolenou. Stejně stará Tereza S. zase vysvětlila, že na očkování neměla žádný názor, a tak se do něj nehrnula. „Ale vzhledem k tomu, že ráda cestuju a už bez toho člověk nemohl nějak normálně fungovat ani ve škole a celkově v každodenních aktivitách, tak jsem se nakonec nechala. A nelituji,“ upřesnila.

Zpřísnění mě nakoplo

Od pondělí 1. listopadu musí personál restaurací, pořadatelé hromadných akcí či provozovatelé služeb kontrolovat průkazy bezinfekčnosti. Uznávat se bude dokončené očkování, PCR test ne starší než 72 hodin, antigenní test ne starší než 24 hodin nebo ochranná lhůta 180 dnů od posledního pozitivního testu. Lidem, kteří nebudou mít tento průkaz, bude zamítnut vstup nebo jim nebude poskytnuta služba.

Restauratér či pořadatel bude odpovědný za kontrolu dokladu. Host bude naopak povinný certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih. Situaci může řešit hygiena či policie.

Pětadvacetiletá Petra B. přiznala, že zpřísnění opatření ji donutilo se na očkování objednat. „Půjdu v půlce listopadu. Byla jsem k tomu rozhodnutá už tak před dvěma týdny, a pak začali s omezováním, takže jsem za to celkem i ráda, protože mě to nakoplo,“ vysvětlila.

Devětadvacetiletá Monika K. dodala, že nakonec také půjde, ale moc se jí nechce. „Moc mě nepřesvědčuje hlavně to, že v nemocnicích leží i očkovaní,“ uvedla. Odborníci ale vysvětlují, že očkovaným, kteří jsou hospitalizovaní, většinou už vyprchala imunita a potřebují další dávku vakcíny. Také jde o starší seniory, které mají přidružené nemoci. Často se ale takoví lidé nedostanou do vážného stavu na jednotku intenzivní péče nebo kvůli koronaviru nezemřou.

Pokud vše zakážou, očkovat se nechám

Mezi mladými se ale stále najdou i „odmítači“, které nepřesvědčí ani současné zpřísnění. „Očkování úplně furt nevěřím, přijde mi, že je to nějaké svinstvo. Pokud ale neočkovaným všechno zakážou a nebude jim stačit ani test, asi se očkovat nechám,“ řekl CNN Prima NEWS čtyřiadvacetiletý Jan K. s tím, že zatím se na vakcínu nechystá.

Stejně stará Klaudie J. zdůraznila, že by ji donutilo jedině to, kdyby nemohla chodit ani do práce. Podobný důvod uvádí i další mladí. „Jestli se opatření zpřísní a bez očkování nebude možné téměř nic, nejspíš mě to donutí. Ale nikdy na to nebudu pyšná,“ zdůraznila Markéta P.

Radši nebudu nikam chodit

Od pondělí 1. listopadu ale zároveň skončí testování zdarma, které je v současné době hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Čtyři antigeny a dva PCR zdarma do měsíce už budou moct absolvovat jen děti a mladí do 18 let, očkovaní dospělí, lidé se zahájeným očkováním nebo ti, kteří se očkovat nemohou a mají na to potvrzení od lékaře.

Ostatní si ale testy už budou hradit z vlastní kapsy. PCR testy zůstanou dál zastropované na 814 korunách a antigenní na 201 korunách. Ministerstvo zdravotnictví chce tak lidi motivovat k očkování.

Někteří mladí ale vysvětlili, že ani to je k vakcinaci nedonutí. Radši si testy zaplatí nebo omezí návštěvy společnosti. „Bohužel mě nepřesvědčí ani zpřísnění opatření, ani nárůsty nakažených. Radši si sem tam zaplatím test nebo nebudu nikam chodit,“ zdůraznila šestadvacetiletá Veronika Š. S ní souhlasila i čtyřiadvacetiletá Radka Š. „Radši nebudu nikam chodit, a když bude potřeba, test si zaplatím,“ přitakala.

Šikana s placenými testy mi vadí

Třiadvacetiletá Monika B. krok vlády označila za šikanu. „Šikana s placenými testy mi opravdu vadí, a to nejen kvůli mně samotné, ale i kvůli blízkým. Kdo není očkovaný, nemůže chodit do společnosti, ale vlastně je to pořád naše volba, můžeme se přeci nechat dobrovolně naočkovat a být znovu svobodní,“ ironicky narážela na to, že vláda neustále opakuje, že očkování je svobodné rozhodnutí.

K očkování vyzývají nejen politici, ale i odborníci. Chtějí, aby Češi dosáhli kolektivní imunity, která povede k nižší úmrtnosti a do velké míry eliminuje další mutování viru.

Ať už k tomu přispěly větší obavy z rostoucích čísel, nebo plánované restrikce, zájem o očkování se v Česku opět zvedá. Za poslední dny se nechávají očkovat desítky tisíc lidí. Dvěma dávkami je ale stále očkováno jen zhruba 67 % dospělé populace, což podle odborníků ke kolektivní imunitě nestačí. Pro porovnání, průměr EU je v kategorii 18+ tři čtvrtiny obyvatel.

Tagy: