Veterina šetří děsivé záběry týrání krav. Chceme kamery všude, brojí kritici zemědělské novely

Do Sněmovny míří ve třetím čtení novela veterinárního zákona. Pochází z pera ministerstva zemědělství a má zajistit lepší nakládání s hospodářskými zvířaty. Jejím kritikům však vadí, že počítá pouze s instalací kamer při vstupu do areálu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a poslankyně Klára Kocmanová (Piráti) navrhly pozměňovací návrh. Ten by měl zajistit dohled nad celým procesem porážky, upozornil pro CNN Prima NEWS Pavel Buršík z organizace Obránci zvířat, která úpravu podporuje. Bouřlivou diskuzi o týrání zvířat vyvolaly děsivé záběry z kravínů, které v minulých dnech zveřejnila iniciativa Zvířata nejíme.

Ve třetím čtení bude v dolní komoře Parlamentu projednávána novela veterinárního zákona, která by nařídila zavedení kamerového systému na jatkách. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a poslankyně Klára Kocmanová však navrhly pozměňovací návrh.

ČTĚTE TAKÉ: Regál s moukou byl plný červů. Inspekce zavřela část pražské prodejny, trable měli i v Příbrami

Původní koncept ministerstva zemědělství je totiž nedostatečný – kamery by se nacházely pouze venku při vykládce, upozorňuje organizace Obránci zvířat. „Podporujeme tak návrh, který by zajistil monitoring v celých prostorech společností,“ shrnul pro CNN Prima NEWS Pavel Buršík z této organizace.

Diskuzi o brutalitě vůči skotu a hospodářským zvířatům vyvolaly minulý týden šokující záběry z kravínů, které zveřejnila organizace Zvířata nejíme. Šlo o 12 tajně pořízených videí, na nichž bylo zaznamenáno bití, mlácení tyčí a kopání do krav a telat. Někteří farmáři rovněž uvázali skotu řetěz kolem krku a táhli je za sebou na traktoru. Z dotyčných kravínů odebírá společnost Madeta.

Zástupci iniciativy hodlají zveřejnit i další záběry. „Máme záběry z chovů, které dodávají zhruba do deseti mlékáren. Během dalších týdnů je umístíme na sociální sítě,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS zástupce spolku Lukáš Vincour. S Obránci zvířat však členové v jednom bodě nesouhlasí.

„Za zavedení kamer na jatkách bojujeme už od roku 2019 prostřednictvím projektu Chci znát pravdu. Chtěli jsme, aby byl kamerový systém on-line. Nemůžeme se ztotožnit ani s touto zpřísňující novelou,“ uvedl spolek, který požaduje, aby vše bylo zpřístupněno veřejnosti. Databázi firem, jejichž mléčným výrobkům by se lidé mohli při nákupu vyhnout kvůli podezření z týrání krav, členové nemají – doporučují přejít rovnou na rostlinnou stravu.

Kamery mají odrazující efekt

Buršík reagoval, že ač mu takové další zpřísnění pro nakládání se zvířaty připadá jako sympatická myšlenka, členové Obránců zvířat „pracují s tím, co mají k dispozici“. „Návrh ministerstva je sice krok správným směrem, ale je naprosto nedostatečný. Jde sotva o čtvrtinovou úpravu. Násilníci by si klidně mohli říct, že jim stačí zmizet z dohledu, a budou ve své brutalitě pokračovat, jakmile se zavřou první vrata,“ varoval. Ministerstvo zemědělství na dotaz CNN Prima NEWS ohledně novely dosud nereagovalo.

Rovněž nevidí důvod pro to, aby se úprava netýkala králíků, zajíců, kuřat nebo krůt. „Pozměňovací návrh je tak lepší variantou, jelikož chrání všechna zvířata ve všech prostorech chovných stanic. Požadavek online přenosu považuji za abstraktní debatu,“ zdůraznil.

VIDEO: Hajlující gymnazisté z Prahy provolávali nacistická hesla, padly tresty

Obránci zvířat rovněž apelují na veřejnost, aby lidé prostřednictvím projektu Kamery na jatka oslovovali politiky napříč stranami, aby podpořili pozměňovací návrh. Pro jsou třeba poslanci Martin Kolovratník (ANO) a Jan Bureš (ODS). „Měli bychom jít cestou Španělska nebo Velké Británie, kde je zavedeno celoplošné pokrytí hal,“ dodal Buršík s tím, že kamery mají výrazný psychologický odrazující efekt.

Případem se zabývají i veterináři

Na zveřejněné záběry reagovala i společnost Madeta, které se to týkalo. „Společnost Madeta toto šokující chování ke kravám, o kterém jsme neměli povědomí, velmi důrazně odsuzuje a distancuje se od něj. Požádáme státní dozorové orgány, aby v této věci neodkladně zasáhly. S dotčenými dodavateli mléka jsme připraveni ukončit dodavatelsko-odběratelskou smlouvu,“ reagovali zástupci pro ČTK.

Na záběry reagovala i Státní veterinární správa, která se na chovy, kde byly záběry pořízeny, zaměřila. „Vyšetřování dosud probíhá. Z toho důvodu nemůžeme sdělit více informací,“ reagoval na dotaz CNN Prima NEWS její mluvčí Petr Majer a dodal, že od iniciativy Zvířata nejíme obdržel úřad doplňující záznamy.

„Nelze vyloučit, že dojde i na podání trestního oznámení, ovšem celá věc může být klasifikována jako přestupek. Kontroly budou probíhat možná ještě týdny,“ informoval mluvčí Majer. Zveřejněné záběry pocházejí z farem Kožichovice, Slavičky, Kouty, Čáslavice, Stařeč, Budkov, Kostelní Vydří, Velká Lhota, Rudíkov, Růžená, Čechočovice a Třebětice. Většina se nachází v okrese Třebíč na Vysočině.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Odklad těhotenství? Ženy platí za vyrovnání se mužům, říká Krofta

Tagy:
zvířata novela zákona týrání zvířat Markéta Pekarová Adamová jatka Madeta porážka pozměňovací návrh Klára Kocmanová Poslanecká sněmovna ČR videokamera Státní veterinární správa České republiky videozáznam