Vlastizrádci skončí na šibenici. Za rozvolnění před Sněmovnou demonstrují stovky lidí

S navrhovanou novelou pandemického zákona nesouhlasí iniciativa Chcípl PES. Svůj postoj se proto rozhodla v úterý vyjádřit protestní akcí před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí. Organizátoři předpokládají, že na akci dorazí tisíce demonstrantů, nyní jich je v centru Prahy asi 600.

„Na navrhované novele nám vadí restrikce a pokuty. Fialova vláda by měla udělat něco důležitějšího, třeba řešit zdražování energií. Jsme však překvapeni, že výbor novelu projednává,“ sdělil pro CNN Prima NEWS jeden z organizátorů akce Jiří Janeček.

Demonstrace oficiálně začala v devět hodin ráno, zatím na ni dorazilo asi 600 lidí. „Odhaduji, že nás budou tisíce. Náš jediný cíl je zrušit pandemický zákon, rozvolnit a vrátit se do života,“ dodal Janeček. Lidé se před vchodem do dolní komory Parlamentu začali scházet již kolem osmé ráno. Účastníci bubnují na bubny a hlasitě pískají na příchozí zákonodárce.

Mnozí si s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty s nápisy jako „S pandemií na věčné časy – ani náhodou“, „Stop totalitě“ nebo „Vládo, přestaň nás obelhávat“. Demonstranti na místo přinesli i šibenici s oprátkou a nápisem „všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici“.

Na pódiu na Malostranském náměstí se vystřídalo několik řečníků jako Daniel Landa za iniciativu Zlatý špendlík nebo Martina Novotná z iniciativy Vraťme děti do školy. Bez podmínek. Mluvčí demonstranty pozdravili a vyjádřili jim svůj vděk, že se sešli v hojném počtu.

Nejsme ovce

U pódia organizátoři akce umístili plakáty s fotografiemi některých představitelů boje proti pandemii covidu jako prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nebo epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly s popiskem „Zrádce národa“. Před zábranami, kterými policisté zamezili vstup do Sněmovní ulice, účastníci protestu rovněž demonstrovali, provolávali hesla jako „Nejsme ovce“ a „Máme toho dost“.

Podle zástupce pořádající organizace Jakuba Olberta je novela „nástroj k podvolení celého národa“. „Svoboda pohybu, podnikání a slova, ochrana soukromí, právo na vzdělání, právo na zdravotní péči, nedotknutelnost osob a jejich soukromí, svoboda shromažďování a další základní hodnoty našeho života jsou v ohrožení,“ uvedli zástupci iniciativy.

Novelu řeší Sněmovna

Poslanci by v úterý mohli projednat vládní novelu pandemického zákona a možnost vyhlášení mimořádného ředitelského volna kvůli covidu. Kabinet chce, aby Sněmovna schválila předlohy zrychleně ve stavu legislativní nouze. Ráno se k nim sejdou výbory, schůze pléna pokračuje odpoledne, živě ji můžete sledovat v tomto článku.

U pandemického zákona novela zruší nynější časové omezení platnosti jeho stěžejních částí o vydávání mimořádných opatření k omezení šíření nového koronaviru do konce února. Restrikce budou moci podle předlohy zahrnout širší okruh činností než teď a úřady budou moci nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků. Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření budou moci vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.

Tagy:
demonstrace zákon CNN Prima NEWS Roman Prymula poslanci Poslanecká sněmovna Milan Kubek protesty novela Daniel Landa Praha koronavirus COVID-19 Jiří Janeček Malostranské náměstí Otevřeme Česko normálnímu životu vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR Parlament České republiky