Nerudová: Babiš si bere rukojmí kvůli úvěrům pro Agrofert. Podnikání nerozumíte, odbyl ji

Expremiér Andrej Babiš (ANO) kandidující na prezidenta chce získat levné úvěry pro Agrofert a další své firmy, přičemž si běžné občany bere jako rukojmí. S takovým osočením přišla v debatě v televizi Nova jeho soupeřka ve volebním klání, ekonomka Danuše Nerudová. Babiš reagoval kritikou, že bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně je pouze „teoretička“ a podnikání nerozumí. Třetí z favoritů prezidentské volby, Petr Pavel, se v této části diskuze přiklonil na stranu Nerudové.

Nerudová se do Babiše opřela kvůli jeho odporu ke zvyšování úrokových sazeb. Podle ní se bývalý předseda vlády takto staví jen kvůli tomu, že firmy v holdingu Agrofert jsou předlužené a potřebují levné úvěry. Babiš tento holding před časem vložil do svěřenských fondů, aby tak vyhověl zákonu o střetu zájmů.

„Hovoříte o tom, že to zničí hypoteční trh, ale vaše firmy v holdingu jsou v dluhu. Berete si za rukojmí všechny občany této země,“ vyčetla Babišovi jeho soupeřka v prezidentském klání. Nerudová rovněž osočila bývalého premiéra, že lobboval za jmenování Aleše Michla guvernérem České národní banky. Právě Michl má podle ní být zastáncem nezvyšování úrokových sazeb.

Babiš se následně pustil do své soupeřky. Doslova o ní řekl, že je „teoretička“ a pousmál se, že prý „pracovala de facto pro stát“. Následně však řekl, že „Nerudová byla součástí jeho vlády“, jelikož šéfovala komisi pro spravedlivé důchody pod ministerstvem práce a sociálních věcí, které tehdy vedla Jana Maláčová (ČSSD). „S Maláčovou jste dělaly důchodovou reformu a nakonec to bylo jen PR,“ vmetl expremiér Nerudové.

Pavel se do této části diskuze zapojil tak, že podpořil slova Nerudové. „Když jsem to konzultoval se Zdeňkem Tůmou (bývalým guvernérem ČNB, pozn. red.), tak má stejný názor jako paní Nerudová. Troufám si říci, že má jistě lepší znalosti a zkušenosti než pan Babiš,“ komentoval ekonomické téma bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Babiš se s Pavlem střetl kvůli NATO

Do střetu se Babiš dostal i s dalším z favoritů prezidentské volby. Pavlovi řekl, že se do čela obranného výboru Severoatlantické aliance (NATO) v roce 2015 dostal jen díky přímluvám a lobbování tehdejších politických špiček. Konkrétně jmenoval prezidenta Miloše Zemana či ministra obrany Martina Stropnického, který byl nominantem Babišova ANO.

„Jsem vděčný za lobbování. Ale předseda Vojenského výboru NATO není vybrán na základě lobbování, ale tajného hlasování 30 zemí,“ reagoval Pavel s tím, že ve hře tehdy byli i další kandidáti.

„Pan Pavel neříká pravdu. Všechny členské země NATO rotují a mají nárok na tu pozici,“ kontroval Babiš a přišel s tvrzením, že „kdyby nebylo letecké neštěstí ve Smolensku, tak by post získal náčelník generálního štábu polské armády (v té době Franciszek Gagor, pozn. red.), který tam zemřel“. K pádu letadla přitom došlo již v roce 2010.

Generál ve výslužbě pro změnu oponoval, že „Babiš neví, jak funguje NATO“. „Funkce není rotační. Střídají se v ní zástupci zemí, ale ne na základě rotace,“ vysvětlil Pavel.

Tagy: