Chladno, déšť, na horách sníh. Počasí nás v úterý a ve středu příliš nepotěší

Déšť

Chladno a deštivo. Tato slova mají podle meteorologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Josefa Hanzlíka nejlépe vystihovat počasí v ČR v následujících dvou dnech. Na Lysé hoře napadlo v průběhu noci kolem deseti centimetrů nového sněhu a na horách ho v následujících hodinách bude přibývat.

Na východní části území České republiky již panuje zimní počasí. „V průběhu 48 hodin by se zde (na Lysé Hoře) mohla vytvořit sněhová pokrývka dosahující až půl metru sněhu,“ uvedl meteorolog ČHMÚ.

Nejchladněji bylo v noci na úterý na západě Čech, kde v některých místech teploty klesaly až k bodu mrazu. Konstantinovy Lázně evidovaly 0 °C, Žatec 0,2 °C a Plzeň-Bolovec 0,4 °C. Denní teploty se mají pohybovat mezi 4–⁠10 °C.

Během úterý bude převažovat zataženo. Srážky se zpočátku budou vyskytovat zejména na Moravě a ve Slezsku, v průběhu večerních hodin se budou z východu rozšiřovat i do Čech. Na severu a severovýchodě budou srážky postupně přecházet ve sněžení.

Podle ČHMÚ také nově hrozí ve středu extrémní nebezpečí povodní v okresech Moravská Třebová a Mohelnice. Totéž platí od úterý na Chrudimsku a Pardubicku.

Tagy: