Chorvatsko už tolik netáhne, drahota žene Čechy jinam. Kde našli nový dovolenkový ráj?

Městečko Primošten v Chorvatsku je rájem pro milovníky vína.

Chorvatsko: Jaké jsou letos ceny na Istrijském poloostrově?

Letní stálice českých výletníků už netáhne jako dříve. Výrazný nárůst cen v chorvatských letoviscích odehnal Čechy směrem ke staronovým destinacím. Last minute nabídky do jiných koutů Evropy zkrátka vyjdou levněji, letošními dovolenkovými ráji jsou například Bulharsko či Rakousko. Podle dat Slevomatu se zájem o tyto země zvýšil o desítky procent. Králem last minute nabídek se ovšem stala Itálie – ve srovnání s předpandemickou érou se prodávají dokonce dvacetkrát lépe.

O zdražení ve zřejmě neoblíbenější destinaci českých turistů se přesvědčil štáb CNN Prima NEWS přímo na místě. Ceny jídla v centru Umagu jsou o trochu vyšší než loni. Například pizza vychází v přepočtu na 350 korun, vepřová žebra vyjdou zhruba na šest stovek. „Pracuji tady už šest let. Po covidu jsme museli hodně zdražit, bylo to skoro o 20 procent nahoru. Kuna pro nás byla stoprocentně lepší než euro,“ řekl nám číšník Ivan z restaurace Orhan.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chystáte se do Chorvatska? Podívejte se, kde se vyplatí natankovat a na co si dát pozor

Nejeden Čech se samozřejmě nejspíše vybaví řízky v alobalu, vlastními bochníky chleba a zásobou paštik, navíc si řada domácností naplánovala dovolenou v Chorvatsku dopředu, aby ušetřila pár korun za ubytování. V případě last minute nabídek se ovšem zdá, že o krásy Istrijského poloostrova není takový zájem jako dříve. Čeští turisté podle dat internetového portálu Slevomat míří proto do jiných zemí.

„Vzhledem k tomu, že Chorvatsko od loňska výrazně zdražilo, začali Češi upřednostňovat dříve dražší destinace jako Itálii nebo Rakousko. Dnes už poměr ceny vychází podobně, a tak mnoho lidí zamíří právě tam,“ vysvětlil redakci CNN Prima NEWS komerční ředitel společnosti Matěj Dvorský.

Vzestup Itálie i Rakouska

Je třeba podotknout, že Chorvatsko nezdražilo skokově, ale postupně během posledních několika let, což také měnilo preference českých dovolenkářů. Výmluvná je pak tabulka níže, která ukazuje, jak se zvýšil zájem o last minute nabídky do zmíněných evropských zemí.

Země počet pobytů letos vs. loni počet pobytů letos vs. 2019 průměrná cena pobytu letos vs. loni průměrná cena pobytu letos vs. 2019
Itálie + 48,6 % + 2 128,6 % + 16 % + 324,1 %
Rakousko + 52,8 % + 896,3 % + 19,5 % + 152,7 %
Bulharsko + 40 % + 600 % + 22,1 % + 12,6 %
Polsko + 18,2 % + 279 % + 29,5 % + 134 %
Chorvatsko + 3,1 % + 356,9 % + 18,7 % + 75,4 %

„Přestože si Chorvatsko hodně Čechů nenechá ujít ani letos, Itálie přeci jen kromě moře nabízí také únik do hor, kde je chladněji, což během letních vln veder lidé stoprocentně ocení,“ doplnil Dvorský s tím, že zájem o italskou dovolenou se oproti předpandemickému období zvýšil dokonce dvacetkrát, u Rakouska pak téměř desetkrát. Ve srovnání s loňskými čísly nelze přehlédnout také zvýšený nápor cestovatelů do Polska.

„Rakousko mnoho Čechů láká díky své blízkosti a široké nabídce outdoorových aktivit. Na oblíbenosti stoupají třeba ferraty nebo cyklistika v horách. Rostoucí chuť Čechů po cestování dokazuje i stále stoupající průměrná hodnota pobytu. Do určité míry se na tom odráží inflace, nicméně i délka pobytu a extra služby hrají svou roli,“ podotkl.

Draho je už na cestě do Chorvatska

Vyšší ceny nejsou jedinou nepříjemností, se kterou se musí Češi poprat. Pokud do Chorvatska zamíří autem, měli by se připravit na větší počet prací na silnici, než byli doposud zvyklí. „Cestou jsme projížděli přes několik uzavírek. V tunelech se také stalo, že doprava v nich byla svedena jen do jednoho tubusu, což cestu zpomalí,“ uvedl redakci CNN Prima NEWS dopravní expert a mluvčí Ústředního automotoklubu ČR Igor Sirota.

Největší zpomalení ho čekalo při průjezdu Vídní. „V některých místech mají až osm pruhů, takže by se zdálo, že je prosvištíte jedna radost, ale není to pravda. Jsou tam vždy kolony,“ shrnul.

Další zdržení čeká některé řidiče okolo rakouského města Štýrský Hradec (Graz). Platí tam totiž takzvaná IG-L zóna. V těchto úsecích musí motoristé zpomalit, a to ze 130 na 100 kilometrů za hodinu, z důvodu snížení emisní zátěže v okolí města.

Řidiči by se měli připravit také na zdražení po celé délce trasy. Nejvýraznější nárůst cen zaznamenalo Maďarsko, kde se zvýšila například cena dálniční známky. „Zdražení je značné. Na druhou stranu si můžete pořídit i jednodenní známku, která stojí přibližně 320 korun,“ popsal Sirota. Stejnou známku pořídíte v Rakousku za 210 korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak získat zpět peníze za zrušený let? Musíte splnit tři podmínky, hlavní roli hrají banky.

Tagy: