Chřipky budou mít delší průběh. Kvůli covidu nemáme imunitu, upozorňuje Prymula

Rozhovor s epidemiologem Prymulou

Roušky a respirátory, které nás z části ochránily před nákazou koronavirem, mohou za snížení imunity vůči jiným respiračním onemocněním, sdělil v pořadu Nový den epidemiolog Roman Prymula. Virová nachlazení tak namísto pár dnů trvají i dva týdny, dodal ve vysílání CNN Prima NEWS. Lékaři podle něj už nyní hlásí plné čekárny.

Začátek podzimu podle Prymuly není obdobím chřipek, ty přicházejí až koncem října a odcházejí v březnu. Nyní ale řádí jiná respirační virová onemocnění. „Jak jsme se izolovali (minulý rok, kdy v Česku platila přísná opatření proti covidu, pozn. red.), imunita reaguje jinak,“ uvedl epidemiolog.

Lékaři nyní podle něj evidují masivní nárůst počtu nakažených. „Onemocnění trvají namísto pár dnů i deset nebo 14 dnů. Pediatři zažívají exodus,“ popsal dále.

Že by přibylo případů vyloženě silných chřipek, ale nepředpokládá. „Děti ji však roznášejí intenzivně, možná bude letos jejich přenos větší,“ dodal Prymula.

Upozornil také na nízkou proočkovanost proti chřipce. „Lidé si mysleli, že když očkování proti chřipce není povinné, tak není důležité. Jsme na desetině proočkovanosti populace v evropských zemí,“ podotkl. Světová zdravotnická organizace (WHO) například doporučuje naočkovat 75 procent seniorů.

Na fakt, že se na podzim objevuje více respiračních onemocnění, upozorňují i další odborníci. „Jak se zhorší počasí, lidé budou trávit víc času uvnitř, což viru prospívá. Zvýší se výskyt nejen chřipky ale i dalších respiračních onemocnění,“ varoval ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. On i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) také apelovali, aby se lidé nechali očkovat i proti chřipce.

Tagy: