Jen do nás střílejte. Ukrajinci přišli s léčkou, která už okupanty stála miliardy korun

Ukrajinská ocelářská společnost Metinvest pomáhá armádě s výrobou atrap vojenských vozidel, raketových systémů a dalších cílů, které slouží jako návnada pro Rusy. Výroba takových atrap přijde v přepočtu na několik tisíc korun, Moskva na jejich likvidaci ale plýtvá zbraně a střelivo za miliardy korun.

Válka je drahá věc. Tak například jeden výstřel z ruského raketového systému Kalibr vyjde v přepočtu na 147 milionů korun. Jeden íránský dron Šáhid-136, který Rusko s oblibou využívá, pak stojí zhruba půl milionu korun.

Ukrajina proto chce, aby Moskva svou drahocennou munici plýtvala na falešné cíle. Za tímto účelem s ukrajinskou armádou spolupracuje tamní skupina Metinvest, která má pod sebou firmy z oblasti ocelářství a těžby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozprskne se ve vzduchu a na zemi způsobí zkázu. Kazetová munice pomáhá Kyjevu postoupit

Americká CNN informovala o tom, že společnost kooperuje s armádou od začátku války. Povaha spolupráce se ale v průběhu času měnila. V úvodu konfliktu dodával Metinvest velmi nahrubo dělané repliky, které se okamžitě odvážely na frontu, aby vyvolaly dojem, že ukrajinská armáda je lépe vyzbrojená, než ve skutečnosti byla.

Atrapy fungují

V průběhu války se ale vyrábění armádních replik stále více profesionalizovalo. „Ukrajinské houfnice D-20, houfnice M777 americké výroby, minomety, radary protivzdušné obrany, seznam je dlouhý. Pokud jsou na Ukrajině rozmístěny a provozuschopné, je pravděpodobné, že je Metinvest buď okopíroval, nebo je právě kopíruje v malém hangáru, který stojí zastrčený na okraji rozsáhlého průmyslového areálu ve střední Ukrajině. Najdete tam působivou řadu replik nejmodernější americké a evropské techniky,“ napsala CNN.

Důvody pro tvorbu armádních atrap jsou především dva. Jednak se Kyjev pomocí nich snaží chránit životy vojáků. A jednak se snaží, aby je Rusové zasáhli velmi drahými raketami, drony nebo granáty.

Vojenské atrapy vozidel, raketových systémů nebo tanků jsou sice levné, to ale neznamená, že je Ukrajinci vyrábějí z kartonu. Falešné cíle musejí co nejvíce připomínat ty skutečné. Při výrobě proto Ukrajinci kombinují dřevotřísku a kov. Atrapa britské polní houfnice tak například vyjde v přepočtu zhruba na dvacet tisíc korun.

V Metinvestu posuzují kvalitu falešného cíle zejména podle doby, kterou stráví nepoškozený na bojišti. Pokud ho Rusové hned zasáhnou, atrapa je kvalitní. Pokud je falešný cíl na frontě delší dobu, Ukrajinci se zamýšlejí nad tím, jak daný kus vylepšit, aby působil více realisticky.

„Nepočítáme počet vyrobených návnad, ale počet těch zničených. To je pro nás hlavní. Čím dříve budou naše návnady zničeny, tím lépe pro nás,“ sdělil pro CNN mluvčí společnost Metinvest.

Podle něj už Rusové zničili stovky ukrajinských atrap. Společnost ale nestíhá dodávat návnady tak rychle, jak by si ukrajinská armáda přála.

Vyráběním vojenských maket se v Česku zabývá také děčínská firma Inflatech. Slavnými se staly zejména její nafukovací tanky.

Tagy: