Vědci odhalili nový běžný příznak omikronu. Může způsobit dehydrataci

Muž na toaletě

Koronavirová varianta omikron způsobuje celou škálu zdravotních problémů, které je obtížné odlišit od jiných sezónních onemocnění. S přibývajícím počtem nakažených jsou ale čím dál častěji hlášeny i další, doposud nepříliš výrazné příznaky. Podle americké Národní lékařské knihovny a univerzity Johnse Hopkinse zhruba pětina pacientů s novou variantou trpí průjmy i dalšími zažívacími obtížemi.

Omikron je podle studií mnohem nakažlivější a odolnější vůči protilátkám, než byla doposud dominantní varianta delta. Na druhou stranu je průběh onemocnění podle dostupných informací o něco lehčí a nehrozí tak vysoké riziko hospitalizace vyjma velmi ohrožených skupin lidí. To ovšem neznamená úplné osvobození od nepříjemných zdravotních problémů.

Symptomy omikronu je podle mnohých vědců obtížné přesně identifikovat, protože se mísí jak s předchozími variantami koronaviru, tak se sezónními nemocemi. Nejčastěji se mezi klíčovými symptomy uvádí horečka, kašel, únava či bolest hlavy. S přibývajícím počtem nakažených omikronem se zdá, že do výčtu přibude také průjem.

Podle Národní lékařské knihovny USA (U.S. National Library of Medicine National Institutes of Health) lidé čím dál častěji hlásí gastrointestinální problémy. Odhaduje se, že zhruba 20 procent všech pacientů s nemocí COVID-19 začne trpět průjmem nedlouho poté, co se nakazí variantou omikron.

U lidí s oslabeným imunitním systémem se mohou dostavit i další nepříjemnosti, jako je zvracení či častý pocit nevolnosti. Neléčený průjem by mohl být v některých scénářích velmi nebezpečný.

„U dětí i dospělých je důležité sledovat, zda nedochází k dehydrataci způsobené průjmem dříve, než se onemocnění vyhrotí. Zahájení perorální rehydratace do 24 hodin od nástupu příznaků může zachránit životy,“ řekl americké stanici NBC William Greenough, odborník na infekční nemoci a emeritní profesor medicíny na Johns Hopkins University v Marylandu.

Třebaže průjem může být i příznakem běžné chřipky, tu do velké míry zastínilo právě šíření koronaviru. Objevují se ovšem případy, kdy se člověk může nakazit jak chřipkou, tak koronavirem. Zde proto není vyloučený souběh symptomů, ačkoliv nejde o příliš rozšířené komplikace.

Tagy: