Číňané ve velkém provokují americké stíhačky. Riskantní a nezodpovědné, zní z USA

Čínské stíhačky Chengdu J-20

Číňané provokují americké letouny

Podle Spojených států došlo během posledních dvou let k téměř 200 situacím, kdy čínské stíhačky mimo svůj vzdušný prostor ohrožovaly americké letouny. Administrativa prezidenta Joea Bidena to označila za riskantní zastrašování, uvedla CNN.

„Od podzimu 2021 jsme takovýchto incidentů viděli více než 180,“ cituje americká stanice CNN náměstka amerického ministra obrany pro Indo-Pacifik Elyho Ratnera. Médiím sdělil, že Spojené státy chování čínských pilotů považují za krajně nezodpovědné.

ČTĚTE TAKÉ: Havárie čínské jaderné ponorky: Chytila se do vlastní pasti, v moři zahynulo 55 námořníků

Především však USA mají za to, že jde o organizované akce. „Jejich riskantní kousky jsou centralizovaná a koncentrovaná kampaň k zastrašení. Číňané chtějí, aby USA změnily svoji právoplatnou operační aktivitu,“ komentoval dále Ratner.

Blízké a mimořádně nebezpečné průlety stíhaček kolem amerických letounů se podle zprávy odehrávají zejména v Jihočínském moři či na východ od země. Číňané prý ohrožují Američany v neutrálním vzdušném prostoru. Web CNN dodal, že za poslední dva roky došlo k více incidentům, než za celou dekádu předtím.

Podle jednoho ze zveřejněných záběrů, který měl být pořízen letos v srpnu, se čínský stíhač přiblížil k americkému tak blízko, že pilot musel zaujmout bojové postavení a nakonec mu uhnout. Čínský letoun měl pod americkým letadlem těsně podletět. Vzdálenost mezi oběma stroji byla údajně maximálně 15 metrů. Došlo však i na případy, kdy se Číňané přiblížili ještě více.

Američané rovněž uvádí, že nebezpečné přibližování není jedinou provokací. Piloti čínských stíhaček mnohdy v blízkosti cizích letounů vyhazují předměty či například pálí světlice.

Žádná komunikace z Pekingu

Ministr obrany USA Lloyd Austin manévry Číny odsoudil. O incidentech chce s druhou stranou jednat americký admirál John Aquilino, který má právě Indo-Pacifik pod svou gescí. „Ptám se po setkání s mými čínskými protějšky už po dva a půl roku. Žádná z mých žádostí ale nebyla dosud vyslyšená,“ stěžoval si admirál pro CNN. Větší štěstí neměl v létě ani Austin, který se chtěl ohledně situace pobavit s čínským ministrem obrany Li Šang-fuem, jak informuje agentura Reuters.

Zdroj doplnil, že Peking odstřihl komunikaci své armády s tou americkou už loni. Rozbuškou měla být návštěva Tchaj-wanu ze strany tehdejší předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové z Demokratické strany.

Čína totiž považuje Tchaj-wan za své území, ačkoliv ostrov má svoji vlastní vládu a prezidentku. Tchaj-wan doposud nezávislost na Číně nevyhlásil. Mezi Pekingem a Tchai-pejí však už desítky let panuje napětí, které Číňané přiživují narušováním vzdušného prostoru a tchaj-wanských vod.

Tagy: