
Nouzové přistání letu z Prahy. Cestou na Kapverdy nás vyděsil zápach spáleniny, popisuje Češka
Zvláštní pracovní spor řeší číšník jedné pivnice v Hradci Králové. Tvrdí, že ho zaměstnavatel nutí ukončit pracovní poměr kvůli tomu, že na začátku listopadu kontroloval u hostů dodržování hygienických opatření. Přestože to bylo v souladu s platnými nařízeními, měl tím údajně podnik připravit o zisk. Vedení hotelu se k tomu odmítá jednoznačně vyjádřit.
Slavná ostravská ulice, která údajně nikdy nespí, šla v pátek do hajan v deset večer. Mohla za to nová vládní opatření, kvůli kterým byli hosté vyhnáni z podniků nejpozději ve 22 hodin. A vzápětí na zasněžené Stodolní spílali neočkovaným. „My jsme zodpovědní, odmítači nám ale ode dneška kazí noční zábavu,“ shodli se třeba Vojta, Kamil, Tomáš a Robin před barem Harley's Retro. Za rohem v podniku High Five dál hřímala soukromá diskotéka. A znova se otevřela výdejní okénka, i když jen dvě v celé zábavní čtvrti.
Po pozdravu následovala objednávka, od pondělka ale musí personál restaurací vložit do hovoru s hostem ještě tuto větu: „Prosím, předložte očkovací certifikát.“ Kdo ho nepředloží, nedostane ani vodu. Zkuste se ale zeptat personálu, zda vám ukáže svůj certifikát. Vysměje se vám do očí, číšníky totiž k očkování nikdo nenutí. Odhadem až polovina personálu v pohostinských službách přitom vakcínu tvrdohlavě odmítá.
Je to paradox, který nikdo neřeší. Zatímco hlavní hygienička chce neočkovaným zkomplikovat návštěvy restaurací, kaváren či klubů, personál očkován být nemusí. A jak dokazuje následující reportáž, například v Ostravě většinou ani není. „Očkovat se nenechám, vakcíně nevěřím, je moc narychlo vyvinutá,“ říká číšnice Martina Mezey z Caffe Trieste v Ostravě. Právě v tomhle městě přitom žije šéfka hygieniků Pavla Svrčinová, která vytrvale propaguje očkování.
Rychlý nástup moderních technologií v budoucnu možná způsobí, že některá povolání přestanou existovat. Mezi ohrožené pozice patří mimo jiné číšníci i pokladní. Zároveň by však díky němu mohla vzniknout zcela nová povolání.
Kuchař nebo servírka. Ještě před pár lety velmi atraktivní zaměstnání s nadprůměrnými výdělky. Pandemie však zapříčinila, že se do gastronomie v současnosti lidé nejenže nehrnou, ale naopak z ní utíkají. Po rozvolnění a možnosti konečně otevřít majitelé restaurací čelí náhlému nedostatku pracovních sil.
Restaurační zahrádky v Česku mohou v pondělí 17. května otevřít. Vláda jim ale nařídila přísné podmínky. Nejen, že u piva zakazuje živou hudbu a tanec, restauratéři zákazníkům nemohou poskytovat ani wifi.
Restauratéři a hospodští, kteří mají existenční potíže, dávají svým zaměstnancům nižší platy, aby je nemuseli propouštět. Ti na takové podmínky často přistoupí i proto, že nechtějí ve složité situaci o svou práci přijít.