Propad mezd v gastronomii: Zaměstnanci z obav o práci zůstávají

Muži v hospodě

Restauratéři a hospodští, kteří mají existenční potíže, dávají svým zaměstnancům nižší platy, aby je nemuseli propouštět. Ti na takové podmínky často přistoupí i proto, že nechtějí ve složité situaci o svou práci přijít.

Vít Čáslavka otevřel před pár měsíci bistro v Hradci Králové, strategicky naproti univerzitě. Věřil v návrat investice, ale namísto toho podnik naplno zasáhla koronavirová krize. Zaměstnance sice nepropustil, musel ale snížit platy. „Mnozí nám chtějí pomoct v nelehké situaci a jsou rádi, že je nepropustíme, jak se to v hodně provozech stává,“ uvádí Čáslavka. „Jelikož jsme omezili provoz, dohodli jsme se, že dostanu nějaký minimální plat, abych zaplatil své výdaje,“ říká k tomu barista bistra Jiří Roček.

„Odhadujeme, že výkon restaurací je zhruba maximálně poloviční, někteří jsou na tom ještě hůře,“ podotýká prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Podniky na to reagují snižováním platů. Například u kuchařů se hodinová mzda loni pohybovala kolem 190 korun, podle letošních statistik však klesla až na 150 korun. „Druhé vlny se bojíme. Nevíme, co čekat a jaká budou další nařízení a omezení,“ uvádí provozovatel bistra Kampus Vít Čáslavka.

V pivovaru s restaurací v obci Stěžery mají nyní největší problém s odbytem piva, protože jiné podniky ho neodebírají a plánované akce se ruší. „Svatby nebo narozeninové večírky lidé zrušili nebo přesunuli na příští rok,“ říká Zdeněk Rýdl, provozní Pivovaru Beránek. Zákazníci podle něj chodí alespoň na obědy a večeře. „Je to však slabší, než bývalo,“ dodává s tím, že pivovar na rozdíl od konkurence zatím mzdy snižovat nebude. Spoléhá na návrat turistů, vánoční večírky a podobně.

Tagy: