Lidé nakažení koronavirem hlásí nové příznaky. Podívejte se, na co si dát pozor

V Česku bylo za poslední týden potvrzeno celkem 6 877 případů nákazy covidem.

Epidemiolog Prymula o lednovém přetlaku v posilovnách a přepínání

Počty nakažených koronavirem stoupají a v některých zemích začíná převládat varianta JN.1. Pacienti, kteří se s touto variantou setkali, uvádějí kromě již dříve známých příznaků také dva nové. Stěžují si na problémy se spánkem a úzkost. Odborníci varují, že by tato varianta mohla být nakažlivější.

Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí již dříve varovalo, že kmen viru JN.1 se rozmáhá ve Velké Británii, ale také v USA, na Islandu, v Portugalsku a ve Španělsku. Podle odborníků se rychle šíří také ve Francii, Číně a Indii. O variantě JN.1 zdravotníci stále zjišťují informace, zároveň ale vyjadřují obavy, že by se nejnovější varianta mohla stát vážným zdravotním problémem. „Vzhledem k tomu, že JN.1 je derivátem BA.2.86, existuje obava, že může být nakažlivější,“ uvedl profesor a vedoucí oddělení infekčních nemocí na univerzitě v Buffalu v New Yorku Thomas Russo pro web Prevention.com.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Větší vakcinace by lékařům pomohla, vyzývá Kubek. Odborníci se ale přou o roli protilátek

Údaje Úřadu pro národní statistiku ukazují, že kromě obvyklých příznaků, které dříve hlásili lidé nakažení koronairem, jako je rýma, kašel, bolesti hlavy a slabost, někteří uvedli, že se u nich objevily také problémy se spánkem a úzkost, informoval britský web The Mirror.

Ze zimní zprávy o koronaviru britského Úřadu pro národní statistiku vyplývá, že více než 10 procent lidí, kteří se od listopadu ve Velké Británii nakazili koronavirem, hlásilo úzkost nebo nadměrné obavy.

Podle webu The Times of India patří mezi nejčastější příznaky koronaviru rýma (31,1 %), kašel (22,9 %), bolest hlavy (20,1 %), únava (19,6 %), bolest svalů (15,8 %), bolest v krku (13,2 %), problémy se spánkem (10,8 %) a úzkost (10,5 %). Kdysi běžné příznaky jako ztráta chuti a čichu jsou v současné době hlášeny pouze ve dvou až třech procentech případů.

Většina případů JN.1 vykazuje mírné příznaky a závažnost se projevuje u méně než 10 % případů, zejména u osob s již existujícími zdravotními problémy. Celková úmrtnost je nižší než dvě procenta, většina pacientů se zotavuje doma. Varianta JN.1, potomek linie omikron, byla poprvé zjištěna v září ve Spojených státech a rozšířila se do více než 40 zemí. WHO ji zařadila mezi zájmové varianty.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo v úterý v Česku 1611 nově nakažených. V nemocnicích je momentálně 595 pacientů, na jednotce intenzivní péče se jich léčí 52.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Prymula popsal výhody nosní vakcíny. Může nahradit standardní metody očkování?

Tagy: