Silné bouřky zasáhnou Česko, experti zpřísnili VÝSTRAHU. Kde udeří kroupy a přívalové deště?

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

Nová výstraha před bouřkami

Od nedělního podvečera varují odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silnými bouřkami. Hromy a blesky by měly po 18. hodině udeřit zejména v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Právě pro tato místa platí nově výstraha. Lidé by se měli mít na pozoru před přívalovými dešti, kroupami do dvou centimetrů a silnějšími nárazy větru. Nadále zůstává aktuální i výstraha před vysokými teplotami.

Výstraha před silnými bouřkami od 18. hodiny do půlnoci se týká celého Karlovarského kraje a části Plzeňského a Ústeckého kraje.

ČTĚTE TAKÉ: Boj s neviditelným nepřítelem: Vedra zhoršují kvalitu ovzduší, jaký vliv má na naše zdraví?

„Hrozí riziko výskytu silných bouřek s pomalým postupem doprovázených zejména přívalovým deštěm s úhrny i kolem 30 milimetrů, v menší míře kroupami (do dvou centimetrů) a silnějšími nárazy větru,“ informovali odborníci z ČHMÚ.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v levém dolním rohu příslušnou kategorii. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Jak uvádí meteorologové, lokálně může dojít k zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a níže položených míst. Dále také k rozvodnění malých toků. „Nebezpečí mohou představovat i menší kroupy a blesky. Je třeba dbát na bezpečnost především s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími předměty, hlavně větvemi,“ apelují experti. Na pozoru by se měli mít i řidiči a při bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Výstraha před bouřkami platí také pro pondělí. Od 10. do 19. hodiny je vydáno varování pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký kraj.

„Očekáváme výskyt silných bouřek doprovázených zejména přívalovým deštěm s úhrny kolem 40 milimetrů, v opakovaných bouřkách i vyššími. V bouřkách se mohou vyskytnout i menší kroupy a silnější nárazy větru,“ informuje ČHMÚ.

Od 12. do 21. hodiny je v platnosti výstraha před bouřkami také pro Jihočeský, Pardubický, Jihomoravský kraj a Vysočinu. Od 14. hodiny bude varování platné i pro Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

„V Čechách se silné bouřky mohou objevit již v dopoledních hodinách a bouřková činnost bude ustávat k večeru. Na Moravě a ve Slezsku hrozí intenzivní bouřky až odpoledne a večer, ustávat budou během noci na úterý,“ doplnili odborníci.

V neděli je nadále platná také druhá výstraha, a to před vysokými teplotami. Varování se týká části Ústeckého, Libereckého, Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého a Jihomoravského kraje a Prahy. Později meteorologové výstrahu rozšířili o Plzeňský kraj.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Tagy: