Oficiálně neexistují, ale válčí po celém světě. Putin vyslal Vagnerovce na Ukrajinu

Válka na Ukrajině (29.3.2022 12:00)

Žoldáci placení Moskvou, kteří údajně mají za cíl zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, oficiálně neexistují. Přesto Vagnerova skupina po celém světě už řadu let rozsévá strach. Podle Britů Rusové přesouvají na Ukrajinu tisíc jejích členů kvůli svým vysokým ztrátám v boji.

„Očekává se, že do bojových operací nasadí více než tisíc žoldnéřů, včetně vedoucích představitelů organizace,“ uvedlo v pondělí na Twitteru britské ministerstvo obrany. Podle něj muselo Rusko s velkou pravděpodobností změnit priority této skupiny a omezit její činnost v Sýrii a Africe.

Nechvalně proslulá Vagnerova skupina se zúčastnila anexe Krymu, občanských válek v Lybii, Středoafrické republice i Sýrii. Její členové to znají i na Donbase. Podle zahraničních médií jsou žoldáci napojeni na ruské oligarchy kolem ruského prezidenta Putina, zejména pak na miliardáře Jevgenije Prigožina, kterého se snaží dopadnout i americká FBI.

BBC považuje Vagnerovce za jednu z nejuzavřenějších ruských organizací. Oficiálně neexistuje, nicméně se předpokládá, že za posledních sedm let s ní uzavřelo smlouvu až 10 tisíc osob. Jelikož jde o paramilitantní jednotku žoldáků, členové pracují na jiných úkolech než klasická armáda a jsou zpravidla věrní tomu, kdo si je najal.

Zahraniční média dlouho tvrdila, že jde o Putinovu osobní vražednou jednotku, která je však od Kremlu dostatečně vzdálená, aby mohl ruský prezident věrohodně popřít, že je s ní ve spojení.

Pro ruskou vládu jsou výhodní

Role jednotky v rámci konfliktů je podle expertů pro ruskou vládu ideální. „Říkají si, ať si Vagnerova skupina operuje, a uvidí se, co z toho vzejde. Pokud to půjde dobře, může toho Rusko využít. Když se něco pokazí, mohou říci, že s tím nemají nic společného,“ řekl pro BBC expert Andrej Čuprygin, který spolupracuje s neziskovou organizací Ruská rada pro mezinárodní záležitosti.

Do invaze na Ukrajině se vagnerovci zapojili jíž několikrát. Na konci února, jen pár dnů po začátku invaze, napsal web The Times, že se o přítomnosti skupiny na Ukrajině tehdy včas dozvěděla i vláda v Kyjevě. Cílem proruských žoldáků měl být prezident Zelenskyj, který po více než měsíci války vede obranu hlavního města z podzemních bunkrů a nejen svými emotivními projevy dodává lidem po celé Ukrajině odvahu.

Zelenskyj do začátku března údajně přežil tři pokusy o atentát, které na něj údajně podnikli právě žoldáci Vagnerovy skupiny a zástupci čečenských speciálních jednotek. Ukrajinský prezident již dříve uvedl, že je pro ruské jednotky cílem číslo jedna, druhým je prý jeho rodina.

V současnosti se ale motivace zapojení žoldáků mění, protože Rusové ztrácejí více vojáků, než možná sami čekali. Od začátku invaze přišli podle ukrajinského generálního štábu 17 200 vojáků, 597 tanků, 1 710 dalších obrněných vozidel, 303 děl, 96 raketometů, 127 letadel, 129 vrtulníků a 71 bezpilotních letounů.

Naopak ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho letectvo během noci zničilo 68 ukrajinských vojenských objektů, včetně tří raketových systémů protivzdušné obrany Buk-M1. Ruské síly od začátku „speciální operace“ zničily 123 ukrajinských letadel, 311 dronů, 1 738 tanků a dalších obrněnců. Tvrzení obou stran o ztrátách způsobených nepříteli ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Tagy: