Žhářský útok změnil Natálce život. Soudce skončil s prořízlým hrdlem, svědek se bál o rodinu

Byla to děsivá noc. Nejen pro rodinu, která v jednom ze starších vítkovských domů žila, ale pro všechny obyvatele malé vesnice na severu Moravy. Když se skupina neonacistů rozhodla zaútočit na dům romské rodiny zápalnými lahvemi, zřejmě nedomyslela, co strašlivého způsobí. Čtveřice mladíků těžce zranila ani ne dvouletou Natálku. Ta přežila jen díky skvělé péči odborníků. Případ připomínáme v našem seriálu Zvlášť závažné zločiny.

Dnes už byste dům, který se stal cílem žhářského útoku, ve Vítkově nenašli. Ohořelé trosky byly zbořeny a rodina se přestěhovala.

K hrůznému činu došlo v noci z 18. na 19. dubna 2009. Když v Opavské ulici na okraji Vítkova zastavilo krátce po půlnoci auto, uvnitř domu spala romská rodina. Skupinka mladých neonacistů byla připravená na zákeřný útok. Z auta vyndali několik lahví naplněných benzínem. Stačilo zapálit a hodit přímo do oken domu. Ven začali vybíhat popálení lidé.

ČTĚTE TAKÉ: Detaily smrti vraha ze Svitávky: Muž se oběsil v cele. Zkoumá se případné pochybení dozorců

Tvrdá výchova

Skupina neonacistů ze severní Moravy chtěla v roce 2009 velkolepě oslavit blížící se výročí narození Adolfa Hitlera. Součástí toho měl být i žhářský útok. I když obžalovaní později u soudu tvrdili, že připravovali útok na sklad kradeného zboží, podle státního zástupce to bylo nepravděpodobné. V domě žila několik desetiletí romská rodina. Mladíci, kteří na místo přijeli osobním autem, si navlékli na hlavy kukly, nasadili rukavice a zapálili lahve s benzínem.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

Stačilo několik přesně mířených hodů a v domě zavládlo ohnivé peklo. Zatímco mladíci naskočili rychle do připraveného auta a z místa zmizeli, uvnitř domu začali jeho obyvatelé bojovat o život. Nejvážněji byla zraněná Natálka. Děvčátko, které v tu dobu ještě neoslavilo ani druhé narozeniny. Oheň ji popálil na 77 procentech těla. Zoufalá matka si ve snaze o její záchranu přivodila také vážná zranění, stejně tak otec rodiny.

Když přijeli na místo hasiči, byl dům už celý v plamenech. Zachránit ho nebylo možné. Práce zdravotníků v tu chvíli ale teprve začínala. Popálené děvčátko bojovalo dlouhé měsíce o život. Lékařům se Natálku nakonec podařilo zachránit, její zranění se ale neobešla bez trvalých následků.

Odhalení statečného hasiče

Pro policisty nebylo vypátrání viníků vůbec jednoduché. Na malé vesnici i v okolí lidé nejspíš tušili, kdo dům zapálil a má na svědomí i vážná zranění malého děvčátka, svědci útoku se však báli promluvit. Výjimkou byl mladý dobrovolný hasič ze sousední vsi. Pár dní po útoku totiž vezl svou známou na diskotéku a vyslechl její telefonát s jedním z útočníků. Informace, které slyšel, si dal dohromady s těmi, které znal z médií, a hned druhý den kontaktoval policii.

Pokud by se zachoval lhostejně, jen těžko odhadovat, jak dlouho by vyšetřování trvalo. Kriminalisté se díky jeho svědectví dostali rychle na stopu dvanáctičlenné neonacistické skupiny a i s pomocí zásahové jednotky její členy pozatýkali. Během pečlivě naplánovaných zásahů museli být policisté velice opatrní. Podle krutosti žhářského útoku museli počítat i s variantou, že budou podezřelí muži ozbrojeni a nebezpeční.

Pro dobrovolného hasiče tím začalo peklo. Bál se o svoji vlastní bezpečnost i zdraví své rodiny. Atmosféra strachu vyvrcholila incidentem na taneční zábavě v Oticích jen pár kilometrů od Vítkova. Zhruba měsíc po žhářském útoku tam dobrovolného hasiče napadl známý jednoho z pachatelů. Za spolupráci s policií mu vyhrožoval upálením, a nakonec u hromadné bitky zasahovala policie. I proto později statečný hasič odmítal své svědectví opakovat veřejně před soudem, kde na lavici obžalovaných usedli nakonec čtyři mladíci.

Záhadná smrt soudce

To ale nebylo pro soudce Miloslava Studničku důležité. Důkazů bylo dost. U soudu se navíc střídali i další svědci, kteří patřili mezi známé a kamarády útočníků. Mnozí navíc byli sympatizanti neonacistů. V soudní síni tak zazněla i paradoxní vyjádření. Jeden ze známých útočníků, který o útoku věděl, například tvrdil, že netušil, že je takový čin trestný. Další zase prý nevěděl, že by měl podobnou věc ohlašovat policii.

Samotní žháři tvrdili, že byli přesvědčeni o tom, že zapalují starý sklad kradeného zboží. O tom, že by uvnitř spali lidé, prý neměli ponětí. Soud jim ale neuvěřil. David Vaculík a Jaromír Lukeš si od soudu vyslechli za pokus o vraždy 22letý trest vězení, Václav Cojocaru a Ivo Müller o dva roky méně.

Natálka musela podstoupit řadu operací a dodnes se potýká s následky. Ty se kromě jiného týkají i psychiky děvčátka. Podle matky není ani po letech schopna navazovat styky s cizími lidmi a často trpí strachem. Případ navíc uzavírá záhadná smrt soudce Miloslava Studničky, který žháře poslal za mříže. Tři roky po rozsudku nad neonacistickou skupinou ho totiž lidé objevili mrtvého v jeho chatě v Beskydech. Měl prořízlé hrdlo a policisté zjišťovali, zda nemá jeho smrt spojitost s některými jeho případy, včetně žhářského útoku ve Vítkově. Z vyšetřování nakonec vyplynulo, že soudce zemřel vlastní rukou.

Tagy: