CNN: Biden tvrdě zakročil proti migraci. Na poslední chvíli chce Trumpovi sebrat odvěký trumf

Ve Spojených státech začal platit nový exekutivní příkaz prezidenta Joea Bidena, který znemožňuje žádat o azyl migrantům, kteří se dostanou do USA ilegálně. Podle CNN tím sice naštval progresivní voliče, ale Biden se především snaží sebrat voliče Donaldu Trumpovi, pro kterého je migrace obřím tématem.

V roce 2016 vyneslo Trumpa do Bílého domu téma migrace. Pro exprezidenta je to dlouhé roky jedno z největších témat, na kterém sbírá politické body. Trump je silně proti ilegální migraci a v případě dalšího mandátu hodlá hranice strážit ještě usilovněji než dříve.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden ostře o Trumpovi – Pachatel a větší hrozba než dřív. O procesu s vlastním synem pomlčel

To Bidenovi naopak zajistila úspěch umírněnější rétorika a otevřenost. Jenže s ní se teď musí tváří v tvář volebním průzkumům, které věští až příliš vyrovnanou bitvu, rozloučit. Biden vydal exekutivní příkaz, který by byl pro něj před pár lety naprosto nepřijatelný. Informoval o něm list The New York Times.

Biden zády k migrantům?

Příkaz totiž s okamžitou platností zakazuje schvalování azylu migrantům, kteří se dostanou do Spojených států přes mexickou hranici ilegálně. Biden se ale snaží zdůraznit, že toto opatření má s Trumpovou tvrdou imigrační politikou údajně jen málo společného. Příkaz například definuje výjimku pro nezletilé migranty bez doprovodu a také pro lidi, kteří se mohli stát obětí obchodu s bílým masem.

A Biden se rovněž dušuje, že zatímco Trump plánuje poslat k jižní hranici po svém potenciálním zvolení armádu, aby dohlížela na pořádek, on nic takového neplánuje. Exekutivní příkaz má být navíc stažen v případě, že počet příchozích migrantů každý den výrazněji klesne.

Bidenova obhajoba ale u progresivistických voličů příliš neobstála. „Akt využití výkonné moci ke zmaření jakýchkoli žádostí o azyl připadá mnoha pokrokářům jako zrada liberálních hodnot, morálně odporný a v rozporu s historickým posláním země,“ uvedla analýza americké CNN.

Podle ní je ale současná prezidentova pozice taková, že pokrokáře musí hnát na hranu trpělivosti, aby se pokusil využít migrace jako velkého Trumpova tématu a vzal mu některé jeho voliče. Liberální Bidenovi voliči, kteří jsou už tak dost vydrážděni prezidentovou politikou kupříkladu směrem k Izraeli a válce v Gaze, tak řeší dilema, jestli šéfa Bílého domu nadále podporovat.

Biden naopak změnou migrační politiky doufá v přetažení umírněnějších republikánských voličů, které děsí tvrdá rétorika Trumpa.

Historie se opakuje

Změna azylové politiky vyvolává pocit, že se Biden snaží Trumpa tak trochu napodobit. Podobnost s exprezidentem ale může být ale ještě větší, než se zdá. CNN totiž připomněla, že Trump také využil exekutivního příkazu, když jeho straně teklo do bot.

A to v roce 2017, kdy zakázal vstup do Spojených států cestovatelům z převážně muslimských zemí a rovněž zpřísnil azylovou politiku. Téma migrace tak může znovu rozhodnout souboj Bidena a Trumpa.

„Stále platí, že jejich rétorika ohledně přistěhovalců zůstává velmi odlišná. Biden vyjadřuje otevřenost vůči přistěhovalcům jako důležitému segmentu americké společnosti. Chce chránit děti přistěhovalců bez dokladů, které vyrostly v USA, a vytvořit cestu k občanství pro ty, kteří zde již jsou,“ uvádí CNN.

„Trump běžně používá přehnanou rétoriku a démonizuje migranty a žadatele o azyl jako příslušníky zločinecké třídy nebo součást koordinované invaze do USA, ačkoli pro tato tvrzení neexistují žádné důkazy. Trump slíbil militaristický přístup k hranicím a masivní deportační program, pokud bude v listopadu zvolen,“ uzavírá analýza.

VIDEO: Trump je vinen

Tagy: