CNN: Exšéf CIA popsal, jak Ukrajinci zabíjejí ruské generály. Mají skvělé snajpry, říká

Ukrajinský odstřelovač v Kyjevě (2. března 2022)

Reportér CNN Prima NEWS ze Žitomiru o aktuální situaci na Ukrajině

Někteří experti rozporují, zda se Ukrajincům ve válce opravdu podařilo zlikvidovat tolik ruských důstojníků a hned pět nebo dokonce šest generálů. Podle amerického generála ve výslužbě Davida Petraeuse, který v minulosti vedl CIA, je to ale velmi pravděpodobné. Expert se domnívá, že Ukrajina má efektivní odstřelovače. A popsal, jak útočí.

Ukrajinci údajně zabili ve válce nejméně pět ruských generálů, v pátek se objevila informace o posledním. Někteří experti ale polemizují, zda zprávy o takových vojenských zásazích jen nemají pozvednout ukrajinskou morálku. Někdejší generál Petraeus se ale domnívá, že Ukrajinci mluví pravdu.

Bývalého šéfa americké zpravodajské služby CIA v televizi CNN vyzpovídal moderátor Jake Tapper, který připomněl, že zabití takového počtu generálů ve válce není úplně běžné. „Co si vzpomínám, a možná se v tom mýlím, ale vzpomínám si, že v Afghánistánu byl za dobu celého konfliktu zabit jen jeden americký generál. A to bylo v rámci ‚green on blue‘ útoku, který spočívá v infiltraci osoby do spřátelené složky za účelem útoku zevnitř,“ řekl moderátor.

„Myslím, že se nemýlíte,“ odvětil Petraeus.

Rusům vázne komunikace

„Je to skutečně velmi, velmi neobvyklé. Odehrálo se to v prvních třech týdnech a jedná se o poměrně vysoce postavené generály. Podstatným faktem je, že se Rusům rozpadl systém velení. Jejich komunikace byla narušena Ukrajinci. Jejich zabezpečená komunikace nefunguje,“ prohlásil americký generál.

Pro CNN následně popsal, jak dobře zvládají Ukrajinci informační válku. „Rusové museli přejít na jediný kanál, který lze narušit, a to je přesně to, co Ukrajinci dělají. Rusové používají mobilní telefony. Jenže Ukrajinci zablokovali ruské předčíslí, takže to také nevyšlo. Potom Rusové zničili 3G vysílače. Doslova teď kradou mobilní telefony ukrajinským civilistům, aby mezi sebou mohli komunikovat,“ popsal Petraeus.

Snajpr v akci

Ukrajinská armáda proto podlě nej vytváří situace, během kterých jsou generálové zranitelnější. „Dochází k tomu, že je vojenská kolona zastavena a netrpělivý generál sedí vzadu v nějakém obrněném vozidle. Vydá se dopředu, aby zjistil, co se děje, protože mezi vojáky není žádná vlastní iniciativa. Zkrátka tam chybí silný poddůstojnický sbor a mezi vojáky nižších hodností žádná motivace k vlastní iniciativě není,“ tuší americký generál.

„Prostě jen čekají, až jim řeknou, co mají dělat. Generál tedy přijde dopředu. A Ukrajinci mají opravdu velmi dobré odstřelovače, takže generály odstřelují jednoho po druhém, nalevo, napravo. Smrt minimálně čtyř z těch pěti generálů je stoprocentně potvrzená a myslím, že o tom pátém se dozvíme brzy,“ uzavřel Petraeus.

Jen pár hodin poté se objevila informace, že na Ukrajině padl další – teoreticky tedy již šestý ruský generál – generálporučík Jakov Rezancev.

Tagy: