CNN: Když je smrt ve vzduchu. Znečištění zabíjí miliony lidí, zdravě dýchají v pár státech

Každý rok zemřou miliony lidí na choroby, které mají spojitost s extrémně znečištěným vzduchem. V první stovce nejzamořenějších měst se jich 99 nachází v Asii. Nejhůře je na tom Indie. Naopak čistý vzduch je podle CNN už jen v deseti státech světa.

Zatímco Evropa živelně diskutuje o ekologických opatřeních, Asie se nadále dusí ve smogu. Hned 99 měst s nejvíce znečištěným vzduchem se nachází na nejlidnatějším kontinentu. Smutný primát drží Indie, kde se nachází hned 83 z nich.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brusel couvá ohledně přísných limitů. Schválený návrh emisní normy Euro 7 je o hodně mírnější

Škodlivost vzduchu sleduje Světová zdravotnická organizace (WHO), podle které se hladina nebezpečného polétavého prachu drží v Indii v normě jen v devíti procentech měst.

„Vidíme, že znečištění ovzduší má dopad na každou část našeho života. A v některých nejvíce znečištěných zemích pravděpodobně zkracuje lidem život o tři až šest let. Ještě předtím ale vede k mnoha letům utrpení, kterému lze zcela předejít, pokud bude lepší kvalita ovzduší,“ řekl pro CNN generální ředitel společnosti IQAir Global Frank Hammes.

Při vdechování se částice dostávají hluboko do plicní tkáně, odkud se mohou dostat do krevního oběhu. Takzvané polétavé částice PM2.5 pocházejí ze zdrojů, mezi které patří spalování fosilních paliv, prachové bouře nebo také lesní požáry. Jsou spojovány s astmatem, srdečními a plicními chorobami, rakovinou a dalšími respiračními onemocněními a také s kognitivními poruchami u dětí.

Vedle Indie patří mezi země s nejhorším vzduchem Bangladéš, Pákistán nebo Tádžikistán. Na zdravotní problémy související se znečištěným ovzduším každoročně umírají miliony lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdo v září zatopí ve starém kotli, dostane pokutu až 50 tisíc korun

Podle studie zveřejněné v listopadovém čísle časopisu BMJ zabíjí znečištění ovzduší z fosilních paliv každý rok 5,1 milionu lidí na celém světě. WHO mezitím uvádí, že v důsledku kombinovaných účinků znečištění ovzduší v prostředí a v domácnostech ročně zemře 6,7 milionu lidí.

V Česku se nejlépe nedýchá

Ani v Evropě ale nejsme stoprocentně v bezpečí. Měření totiž ukazuje, že čistý vzduch je možné dýchat už jen v několika státech a územích na světě

Konkrétně se jedná o Finsko, Estonsko, Portoriko, Austrálii, Nový Zéland, Bermudy, Grenadu, Island, Mauricius a Francouzskou Polynésii.

Klimatická krize mění charakter počasí, což vede ke změnám větru a srážek, které ovlivňují rozptyl znečišťujících látek. Změna klimatu znečištění jen zhorší, protože extrémní horka budou stále silnější a častější,“ uvedla CNN s odkazem na studii IQAir.

Klimatická krize podle ní vede v mnoha regionech také k silnějším lesním požárům a delším a intenzivnějším pylovým sezónám, které zhoršují zdravotní problémy spojené se znečištěním ovzduší.

VIDEO: Mléko z Indie

Tagy: