CNN: Ukrajinský útok na Kreml by byl pro Rusy potupa. Analýza ukazuje, kdo ho spáchal spíš

Pokud by domnělý dronový útok na Kreml skutečně spáchali Ukrajinci, byla by to pro Rusku potupa – k tomuto závěru dospěla analýza americké CNN. Podle ní by to znamenalo, že ukrajinský dron překonal veškerou protivzdušnou obranu Moskvy. Více pravděpodobné proto údajně je, že útok byl zinscenovaný, nebo ho spáchala opozice.

V noci na středu měli Ukrajinci spáchat dronový útok na Kreml s cílem zavraždit Vladimira Putina. Alespoň to tvrdí Rusové. Kyjev něco takového okamžitě odmítl. Po sociálních sítích se začalo šířit video, které mělo akci zachytit. Uživatelé si všimli kromě výbuchu také několika postav na střeše. Okamžitě se začalo spekulovat o tom, co se v Moskvě skutečně stalo.

Podle americké CNN je nejpravděpodobnější, že útok spáchali sami Rusové, aby tím ospravedlnili válečné údery proti Ukrajincům. Analytik Jill Dougherty pochybuje o tom, že ukrajinský dron bez povšimnutí doletěl tak daleko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Začátek ukrajinské protiofenzivy? Rusové se bojí, budují velké zákopy, hlásí reportér CNN

Zaspala protivzdušná obrana?

„Před několika měsíci začaly ruské úřady budovat vzdušnou obranu ministerstva obrany i dalších administrativních budov v Moskvě. Kreml je jedním z nejsilněji strážených vládních komplexů na světě. Chráněná je i hranice Ruska s Ukrajinou. Kdyby to byly drony z Ukrajiny, proč je nikdo neviděl? Selhala moskevská obrana? Pro Kreml je ještě trapnější otázka, jak by se dostaly tak blízko ke Kremlu,“ uvedla CNN.

Moskevský Kreml je hradní komplex obehnaný zdi. Uvnitř komplexu se nacházejí kostely, paláce a věže. Místo je také sídlem prezidenta Putina, ten tam ale v době diskutovaného útoku prý nebyl.

Podle CNN vyvolává událost řadu otázek, na kterou se budou ptát i ruští občané. „Všechno nasvědčuje tomu, že ruští propagandisté mají plné ruce práce s nacházením správné formulace, která by vysvětlila, proč byl jejich prezident téměř ‚zavražděný‘,“ napsal Dougherty.

Útok opozice?

Na stole je také možnost, že dronový útok na Kreml – ať už byl cíl operace jakýkoliv – mohli spáchat Putinovi odpůrci. Tento názor zastává kupříkladu někdejší ruský opoziční politik Ilja Ponomarjov, který v současnosti pobývá na Ukrajině. Po začátku invaze dokonce bránil Kyjev coby člen domobrany.

Ten pro CNN sdělil, že útok měla skutečně spáchat „jedna z ruských partyzánských skupin“. Událost ale nechtěl blíže komentovat, protože žádná opoziční skupina se k dronovému útoku veřejně nepřihlásila.

Je také možné, že Rusko chtělo propagandisticky reagovat na nedávno uniklé dokumenty z Pentagonu, které měly odhalit ukrajinské plány.

Mimo jiné se v nich podle listu The Washington Post psalo, že Ukrajinci plánovali na výročí začátku války podniknout útoky ve vnitrozemí Ruska. Spojené státy ale měly Kyjevu takové plány údajně rozmluvit.

Ukrajina takové úmysly odmítá.

Tagy: