CNN: Nad Ruskem se vznáší přízrak dávných válek s islamisty. V čem je útok na koncertě jiný?

Pracovníci záchranných služeb odklízejí trosky v budově ve městě Krasnogorsk.

Výslech údajného útočníka z Moskvy

Identická teroristická ideologie, ovšem v jiných geopolitických podmínkách a proměněném světě. Ruská garnitura podle analýzy webu CNN nejspíše po pátečním masakru čelí agresi nové generace extrémistů. Ta však nebyla produktem krvavých bojů prezidenta Vladimira Putina s islamisty v Čečensku, které vedly i k smrti mnoha civilistů v divadle Dubrovka v roce 2002, ale spíše online strategie radikálů z oblasti Střední Asie. Na Rusko se tak snáší přízrak Putinových minulých válek s islamistickým extremismem. Šlo o ojedinělý výpad, nebo je možné očekávat další útoky?

Brutální útok na divadlo v Dubrovce před dvěma dekádami znamenal pro Putina, který i tehdy stál v čele úřadu, děsivý otřes ve válce proti islamistickému extremismu v oblastech bývalých satelitů Sovětského svazu. Páteční akt terorismu tak podle analýzy webu CNN ukázal, že se podobný přízrak hrozby opět pne nad Kremlem.

K TÉMATU: Útok na civilisty? Neomluvitelný, řekl Rakušan k činu v Moskvě. Hrůzný, dodal Vystrčil

Putinův režim čelí stejnému druhu radikalismu, ovšem tentokrát v jiných geopolitických podmínkách. K činu se přiznal Islámský stát, což potvrzují i poznatky USA. Pro Rusko by to znamenalo, že stát a jeho veřejná místa má v hledáčku nová generace radikálů, jejíž podhoubí se velmi podobá souvislostem krvavého konfliktu v oblasti Čečenska a na jihu ruských hranic.

Zde byly v rámci protiteroristické kampaně na začátku nového tisíciletí zabity stovky mladých mužů ve vojenském věku. Odvetným brutálním aktem bylo obsazení moskevského divadla extremisty. Pachatelé pátečního útoku však byli rekrutováni k podobné bestialitě v prostoru sociálních sítí, kde jsou teroristické organizace výrazně činné, a třaskavé výhni potlačovaného islamismu ve státech Střední Asie.

Rozdílná reakce na teror

Mezi útoky na divadelní budovu před 22 lety a pátečním masakrem je však jeden výrazný rozdíl: reakce státních orgánů. Po zuby ozbrojená čtveřice střelců šířila teror v přeplněném nákupním centru nějakou dobu, a to i přesto, že vedení Ruska bylo administrativou Spojených států varováno před možným ohrožením civilistů.

Při obsazení divadla v Dubrovce zasáhly bezpečnostní složky mnohem důrazněji. Po několika dnech jednání s radikály byl vpuštěn do budovy plyn, který měl útočníky oslabit. Po několika přestřelkách se podařilo zhruba 40 extremistů eliminovat a osvobodit rukojmí. I když se předpokládalo, že použití této metody povede ke ztrátám na životech civilistů, nakonec tato možnost převážila vzhledem k neustálému nebezpečí, že radikálové začnou uvězněné lidi chladnokrevně vraždit.

K podobným pohotovým akcím se však zásahové jednotky při útoku v Krasnogorsku ani po něm neodvážily, připomíná analýza. Střelcům se po vraždění podařilo bez větších problémů z místa činu utéct. Mnoho členů elitních skupin, které by v této situaci mohly být nasazeny, je přitom nějakým způsobem zapojeno do konfliktu na Ukrajině. Namísto toho státní garnitura naskočila rovnou na vlnu obviňování Kyjeva z údajné spolupráce a pomoci teroristům a neváhá ani naznačovat spojitost brutálního činu se Západem.

Hrozí další útoky?

V roce 2002 přinutil teroristický čin Rusko k příklonu směrem k západním státům, jelikož obě strany pojil jeden cíl. Na krátkou dobu se zdálo, že Putin naváže i letmou spolupráci s USA. Jenže nyní spíše ignoruje varování amerických služeb, které útoku předcházelo, a dokonce ho označuje za provokaci.

Masakr mimo jiné ukazuje vytíženost Putinova režimu. Namísto aby se věnoval vnitřním bezpečnostním hrozbám a snažil se je rozklíčovat, veškerou pozornost stáčí k invazi na Ukrajinu. Po tragédii v Dubrovce se mnozí bezpečnostní experti nejen podivovali, jak se mohla tak velká ozbrojená skupina dostat do budovy divadla. O to víc je zarážející, že k pátečnímu útoku došlo ve zcela nových podmínkách, kdy má stát k dispozici rozsáhlou síť kamer a dalších bezpečnostních technologií.

Podle analýzy CNN je možné po této bezprecedentní události očekávat dvě věci. Moskva se ji bude snažit zneužít k dalším obviněním západních států a k legitimizaci agrese na Ukrajině, přičemž bude intenzivně argumentovat tím, že ruští občané jsou z této strany čím dál více „ohroženi“.

Je rovněž velmi pravděpodobné, že se podobné útoky extremistů na obyvatelstvo zopakují. Po dvou letech po akci radikálů v divadle následovalo sebevražedné obsazení letadla a bestiální obsazení školy v Beslanu. Rusko tehdy bylo zasaženo na slabých místech mladými radikálními islamisty, za nimiž zůstaly stovky obětí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Očitý svědek popsal teror v koncertní síni na předměstí Moskvy

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva terorista extremismus Čečensko teroristický útok Islámský stát Rusko Střední Asie radikalismus islámský radikalismus Krasnogorsk Speciální jednotky Crocus City Hall