CNN: Zákeřný telefonát, který může ovlivnit americké volby. USA zachvátil trend swattingu

Vůz jednotek SWAT v Kalifornii (foto 2015)

USA řeší swatting

Úřady v USA musely od prosince řešit nejméně čtyři případy poplašných zpráv, které měly spojitost s lidmi zapojenými do amerických voleb. V zemi se totiž rozmáhá nebezpečný trend takzvaného swattingu – kdy lidé se škodolibým úmyslem nahlásí fiktivní zločin s cílem ochromit policejním zásahem určitou osobu. Upozornila na to americká CNN.

Poplašné zprávy a hoaxy musejí nejen na policii řešit každý den. Situace se ale stává ještě vážnější ve chvíli, kdy takové telefonáty začnou ovlivňovat volby. A přesně to se začíná dít ve Spojených státech. Zatím s lehkou nadsázkou. Úřady ale tuší, že mají možná zaděláno na hlubší problém.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden i Trump se znovu utkají o Bílý dům. Získali potřebný počet delegátů pro nominaci

Propukl tam totiž trend swattingu (od zkratky SWAT, zvláštních policejních jednotek), za kterým mohou stát šprýmaři, ale i jedinci, kteří chtějí volby reálně ovlivnit. Swatting spočívá v trestně postihnutelném šíření poplašné zprávy. Člověk zavolá na policii a nahlásí těžký zločin, který se ale nestal. Jako adresu uvede bydliště jedince, kterého chce v danou chvíli ochromit.

Volatelé v takovém případě podle CNN často používají pokročilé techniky, které jim umožňují minimalizovat šanci, že je někdo reálně chytí. Tradičně jsou připojeni na virtuální privátní sítě (VPN) a mohou využít i umělou inteligenci, aby imitovali hlas skutečné osoby, na kterou je posléze mířený policejní zásah.

Cílem takových volatelů je v podstatě poslat za určitým člověkem v kýžený moment zásahovou jednotku. Což způsobí, že postižený jedinec nebude moci minimálně na chvíli vykonávat svou funkci, než se všechno vysvětlí.

Úřady v USA už od prosince zaznamenaly nejméně čtyři případy swattingu, které měly spojitost s volbami. Mířily totiž ve třech případech na volební úředníky, kteří dohlížejí na bezpečný průběh voleb. Do hledáčku zločinců se ale dokonce dostal i republikánský politik.

Ruce vzhůru

„Těžce ozbrojení policisté nařídili majiteli domu, aby vyšel ven s rukama nad hlavou. Ze dveří vylezl muž středního věku. Byl to Jay Ashcroft, státní tajemník státu Missouri, který se chvíli před tím připravoval na trénink na domácím běžeckém pásu,“ popsala CNN policejní zásah, ze kterého se vyklubal swatting.

„Nemohl jsem uvěřit, že se to stalo zrovna mně. Bylo to neskutečné,“ komentoval Ashcroft.

Volební komise v USA už o problému vědí a provádějí veškeré možné úkony, které mají vést k minimalizaci dopadů swattingu – třeba i v den listopadových generálních voleb. Policie ale přiznává, že účinná ochrana proti swattingu v podstatě neexistuje.

I když možná vypadá swatting jako nevinný šprým, opak je pravdou. V USA už kvůli němu lidé přišli o život – v roce 2017 policie v Kansasu zastřelila neozbrojeného muže. A v roce 2020 muž v Tennessee zemřel na infarkt, když na něj policie zakřičela, ať vyjde ven z domu s rukama nad hlavou.

Swatting znají dobře také profesionální hráči videoher. V průběhu turnajů nebo streamů se někdy stává, že chtějí neznámí volatelé ochromit hráče policejním zásahem, aby na chvíli přestal hrát a hru tak pokazil. O jednom takovém incidentu psal web The Verge už v roce 2014.

Tagy: