Peníze na účtu vám požere inflace. Expert poradil, jak předejít znehodnocení úspor

Bankovky v peněžence, ilustrační snímek

Zlevnění úroků a hypoték ekonomové neočekávají

Inflace v Česku pravděpodobně ještě nedosáhla svého vrcholu. Ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta. Nabízí se tak otázka, co dělat s vlastními úsporami, aby se neznehodnotily? Ekonomové Čechům radí, ať své peníze hlavně nenechají ležet ladem a ať je investují. Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS mimo jiné upozornil, že současné prognózy počítají i v příštím roce s inflací kolem 10 procent.

„Kdo nechá peníze na účtu, bude je ztrácet obrovským tempem. I pro příští rok by měla inflace podle prognóz dosahovat 10 procent. Doporučuji všem vyndat peníze z účtů a dát je do nějaké obezřetné investice, aby co nejméně ztrácely na hodnotě. Lidé by se měli ale radit s experty na investování,“ doporučuje Kovanda.

Ekonom ve vysílání CNN Prima NEWS rovněž zmínil obavy, že by ceny už na podzim mohly meziročně stoupnout i o 20 procent. Bankovní rada České národní banky – poprvé v čele s novým guvernérem Alešem Michlem – navíc ve čtvrtek podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na 7 procentech.

I s novou bankovní radou, která většinově nesouhlasí s předchozím zvyšováním sazeb, však Kovanda očekává, že ČNB nakonec tento nástroj v budoucnu využije.

„Šokující pro novou radu bude to, jak se bude inflace vyvíjet v podzimních měsících. Myslím, že může přesáhnout 20 procent. Přitlačí tak ČNB k rozhodnutí, aby sazby nakonec zvedala. Současné nezvýšení bylo podle mě spíš takovou krátkou přestávkou,“ prohlásil.

Michl převzal post guvernéra na začátku července, v bankovní radě se zároveň vyměnili tři členové ze sedmi. Podle Michla bylo pro čtvrteční rozhodnutí o sazbách pět členů rady, dva hlasovali pro zvýšení o jeden procentní bod, tedy na 8 procent. Šlo tak o první ponechání sazeb po sedmi nadstandardních zvýšeních základní sazby o více než 0,25 procentního bodu za sebou.

Michl je přesvědčen, že pro snížení inflace nestačí zvyšování sazeb, ale i umírněné mzdové požadavky a odpovědná rozpočtová politika. Jednání bankovní rady se zúčastnil také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dopředu ohlásil, že zvládnout vysokou inflaci je bezpochyby společným cílem vlády a ČNB. Čtvrteční rozhodnutí o úrokových sazbách však veřejně nekomentoval.

Tagy: