Na Česko se valí nová covidová tsunami ze Západu. Co víme o omikronu a co nás čeká?

Varianta omikron bude převládat na celém světě, varují vědci

Přestože v České republice aktuálně epidemie nemoci COVID-19 výrazně zpomaluje, nemá nikdo z odborníků pochyby, že se během pár týdnů rozjede nová vlna kvůli velmi nakažlivé variantě omikron,. Kvůli ní už v západní Evropě hlásí rekordní počty nově nakažených. Data ze zahraničí však vyvolávají i mírný optimismus. Zatím totiž potvrzují teorii, že se omikron vyznačuje mírnějším průběhem. Nemocnice se totiž ve Francii ani Británii zásadně neplní. Co tedy v příštích týdnech čeká Česko?

Světu nyní kvůli variantám omikron a delta hrozí „covidová tsunami“. Řekl to šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Celosvětově by podle WHO mohlo brzy přibývat přes milion nových případů denně.

Odborník WHO Michael Ryan varoval státy, aby byly opatrné při změnách přístupu k epidemii. Řada zemí v posledních dnech ohlásila úmysl zmírnit karanténní opatření. Podle Ryana se nová varianta omikron zatím šíří hlavně mezi mladými. „Co jsme ještě nezaznamenali, je vlna varianty omikron v širší populaci,“ uvedl Ryan. Podle něj se teprve ukáže, jak ochrana, kterou poskytuje očkování, zafunguje v případě omikronu u starších lidí a rizikových skupin.

Rychlý nástup, mírnější průběh

Podle dosavadních informací se ukazuje, že by varianta omikron mohla způsobovat mírnější průběh nemoci COVID-19, ale rychlý nástup nemoci po nakažení. Omikronová vlna by proto mohla být výrazně kratší než ty předchozí.

Český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že vlna nové varianty bude v Česku vrcholit na přelomu ledna a února. „Data jsou zatím předběžná a z Jihoafrické republiky, Holandska, Anglie nebo USA bohužel rozdílná,“ nastínil ministr. „Víme, že omikron má pravděpodobně kratší dobu do projevení příznaků a rychlejší nárůst. Tím pádem by se mohla zkrátit karanténa,“ uvedl Válek.

Varianta omikron už dnes řádí například ve Velké Británii, data z ostrovní země však naznačují, že by se mohlo skutečně jednat o variantu s mírnějším průběhem. Británie v úterý oznámila téměř 130 000 nových případů za den, nejvíce od začátku pandemie. Počty lidí přijímaných do nemocnic se nyní pohybují kolem 1 000 denně, za minulých vln pandemie přitom dosahovaly až čtyřnásobku.

„Omikron není stejnou nemocí, jakou jsme pozorovali před rokem. Děsivé scény, kdy byla oddělení JIP plná a spousta lidí předčasně umírala, jsou podle mě již minulostí,“ uvedl přední britský imunolog John Bell, který je zároveň vládním poradcem pro vědy o živé přírodě. Podle něj se v souvislosti s omikronem sice zvýšil počet hospitalizovaných, lidé však mají lehčí průběh nemoci a v nemocnici tráví relativně krátkou dobu. „Pacienti stále méně potřebují kyslík a průměrná délka pobytu v nemocnici se zkrátila na tři dny,“ uvedl.

Tahle data je však potřeba brát zatím s rezervou. Při počátečním šíření varianty delta, panoval rovněž optimismus, že by se mohlo jednat o mírnější variantu. Později se však ukázalo, že důvodem mírných průběhů bylo především šíření mezi převážně mladou populací.

Třetí dávka na omikron zabírá

Až 90 procent všech lidí s těžkým covidem, kteří ve Velké Británii leží na jednotkách intenzivní péče, nedostalo posilovací dávku vakcíny. I premiér Johnson je přesvědčený, že omikron nemocnice tolik nezatíží.

„Drtivá většina lidí, kteří nyní končí na jednotkách intenzivní péče, jsou lidé, kteří nedostali posilovací dávku,“ řekl Johnson při návštěvě očkovacího centra. „Mluvil jsem s lékaři, kteří tvrdí, že jejich počty dosahují až 90 procent lidí na JIP,“ dodal.

V České republice má posilující dávku očkování zhruba 2,3 milionu lidí, alespoň dvě dávky pak 6,8 milionu. Ministr Válek rovněž upozornil na to, že podle dat z Dánska a Velké Británie očkování funguje i na omikron.

Tagy: