Co s ukrajinskými Romy? Hejtmané se obávají, že se tyto rodiny nepodaří integrovat

Mezi ukrajinskými uprchlíky jsou také početné romské rodiny, které míří do Česka převážně ze Zakarpatí.

Kam s nepřizpůsobivými uprchlíky?

Mezi ukrajinskými uprchlíky jsou také početné romské rodiny, které míří do Česka převážně ze Zakarpatí a pro které je obtížné najít dostatečně velké ubytování. Většinou nejprve míří do provizorních stanů na Praze 9, odkud jsou zanedlouho převáženi na další místa po republice. Televizi CNN Prima NEWS se podařilo sehnat seznam 23 míst, která vláda předběžně vytipovala jako potenciálně vhodná právě pro ubytování velkých skupin nepřizpůsobivých uprchlíků. Podívat se na ně můžete v úvodním videu.

Velké množství lidí na malém prostoru a kolem nepořádek. Tak to ještě v pátek vypadalo v parku před pražským asistenčním centrem pomoci, kde ve stanech přebývaly početné romské rodiny. „Zatímco v pátek v parku na náměstí OSN na Praze 9 stály dva provizorní stany pro ubytování uprchlíků, v sobotu už po nich zbyly jen obrysy v trávě,“ popsal přímo z místa reportér CNN Prima NEWS Šimon Pilek.

I když jsou stany už pryč, davy uprchlíků zůstávají. Podle informací CNN Prima NEWS se ale většinou dlouho nezdrží. Romské rodiny jsou totiž brzy odvezeny jinam a prakticky ihned je nahrazují další. Stát nyní hledá místa, kam by je mohl umístit.

Starosta Prahy 9 i hejtmané krajů se ale obávají, jak se kulturně a sociálně odlišné rodiny podaří integrovat. „Přijede 50 lidí, kteří mluví jenom maďarsky, nejste schopni se s nimi normálně domluvit, mají naprosto jiný životní styl a často i odlišné hygienické návyky… To prostě česká komunita není schopna akceptovat,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba (ODS).

Finančně je to náročné

„Všichni obyvatelé Prahy 9 se masivně zapojili do pomoci právě ukrajinským uprchlíkům. Zřídili jsme jim ubytovny, adaptační kurzy – prostě děláme toho skutečně hodně – a najednou si připadáme trošku zrazeni, když město není schopno problém, o kterém ví, řešit dřív, než nastane,“ uvedl v pořadu 360° starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

Se situací na místě pomáhají různé romské neziskové organizace, které by za svou aktivitu měly dostat finanční odměnu. Spolek RomPraha ale zdůrazňuje, že ji potřebují hned. „Podle mě je to nezodpovědnost. Pokud to pan ministr Vít Rakušan myslel vážně, měl neziskovkám dát alespoň nějaké zálohy, aby mohly nabrat další lidi. Finančně je to dost náročné,“ vysvětlil Ivan Veselý ze spolku RomPraha.

Situaci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ztěžují uprchlíci s dvojím občanstvím – nejčastěji ukrajinským a maďarským. Ti totiž na ochranu nemají nárok. Prověření žadatelů ale trvá, a proto se i protahuje proces jejich ubytování.

Tagy: