Covid cestovní seriál: Přísný sever Afriky. Co potřebujete do Egypta, Maroka či Tuniska?

Egypt

Dovolená na severu Afriky (zdroj: CNN Prima NEWS)

Chorvatsko či Bulharsko už dávno nejsou jedinou krajinou zaslíbenou českým turistům. Mnoho našinců čím dál častěji cestují do zemí na severu Afriky. Jedná se zejména o Egypt, Tunisko či Maroko. Jaké podmínky musí nyní Češi splnit, aby se do těchto destinací mohli vydat na dovolenou? A jaké kroky musí učinit po návratu do Česka? Připravili jsme pro vás přehledné informace o vycestování právě do těchto dovolenkových rájů.

Na začátek je nutno podotknout, že nejspolehlivější pro turisty je držet se semaforu. Na stránkách ministerstva zahraničí či na covidovém portálu covid.gov.cz najdete informace a především značení země, do které zvažujete vycestovat.

Semafor označuje jednotlivé státy různými barvami. Od zelené, přes oranžovou, červenou, tmavě červenou až po černou. Zelená značí, že země má velmi nízké riziko infekce. Následující barvy značí vyšší stupně rizika, přičemž poslední černá znamená extrémní riziko nákazy. Do těchto zemí mnohdy platí z Česka vstup zakázán.

Nemalá část turistů si vybírá destinaci právě podle toho, jakou barvou jsou země označené na semaforu rizikovosti. Obecně platí, že čím nižší stupeň, tím snazší cestování bude.

Český resort zahraničních věcí aktuálně zmíněné oblíbené destinace na severu Afriky označuje tmavě červenou barvou, tedy že je v zemi „velmi vysoké riziko infekce“. Cestu tam i zpět podmiňuje celou řadou věcí. Tyto země na tom přitom z hlediska denních přírůstků nakažených nevypadají příliš špatně. Na vině je ovšem možné šíření mutací.

Egypt

Jednou z tmavě červených, a tedy velmi rizikových destinací je Egypt. Země, která je mezi českými turisty vyhledávána pro skvělé možnosti plavání a potápění u Rudého moře či pro svoji starověkou historii, má denní přírůstky nakažených v řádu několika stovek lidí.

Turistům v letoviscích ovšem nebezpečí infekce ze strany hotelového personálu téměř jistě nehrozí. V Egyptě totiž patřili mezi prioritní skupinu pro očkování a tudíž se vakcíny dočkali mnohdy ještě dříve než samotní zdravotníci.

V Egyptských letoviscích nemusíte nosit roušky ani respirátory. V případě, že letovisko opustíte a zamíříte do městských obchodů či k památkám, kde se nachází větší množství lidí, tak je nošení ochranných pomůcek přes tvář povinné. Stejné pravidlo platí i například v dopravě či na letištích.

Za jakých podmínek mohu do Egypta?

Pokud se Vaší vysněnou destinací stal Egypt, budete před odletem potřebovat několik věcí.

Co potřebujete:

  • PCR test provedený maximálně 72 hodin před příletem do Egypta nebo PCR test provedený přímo po přistání v Egyptě (v takovém případě musíte mít v Česku provedený antigenní test, abyste byli vpuštěni do letadla)
  • Po přistání odevzdat egyptský formulář tzv. prohlášení cestovatele s osobními údaji

Zajištění cestovního pojištění je radou nad zlato. V případě nákazy koronavirem na místě či jen falešně pozitivního testu zde vám pomůže pokrýt nečekané výdaje.

Co potřebuji k opuštění Egypta?

Vaše dovolená se chýlí ke konci, ale ze země nelze jen tak odletět.

Povinné věci pro návrat domů:

  • Absolvovaný PCR test starý maximálně 72 hodin a s negativním výsledkem (zpravidla zajištěn dva dny před odletem cestovní kanceláří, klienti pouze doplácí mezi 25 až 30 dolary podle lokality)
  • Případně antigenní test
  • Nutnost vyplnit tzv. Příjezdový formulář a následně si uchovat zaslaný QR kód

Důležité je také podotknout, že se v případě dovolené v Egyptě nerozlišuje, zda už jste plně či částečně naočkovaní ani jestli jste nemoc COVID-19 prodělali v uplynulých 180 dnech. PCR test je zde povinnost takřka pro všechny. Výjimku tvoří jen děti do 6 let.

Maroko

Mezi oblíbené severoafrické destinace patří i Maroko. Země s plážemi podél Atlantského oceánu či s majestátním pohořím Atlas je mezi českými turisty v posledních letech rovněž populární. Maroko nabízí cestovatelům takřka vše po čem touží. Za historií můžete do královského Marrakéše či slavné Casablancy, pro polehávání na pláži a koupání v oceánu pak můžete vyrazit do Agadiru.

Nejhorší období s pandemií koronaviru zde místní měli kolem listopadu minulého roku, kdy denně přibývalo až přes 5 tisíc nakažených denně. Dnešní přírůstky jsou ovšem daleko nižší a země hlásí jen pár stovek případů denně.

V zemi stále platí zákaz volného pohybu osob v nočních hodinách, to znamená od 23:00 do 4:30. Ochranu dýchacích cest je zde nutné nosit všude, tedy i v automobilech či venku.

Za jakých podmínek mohu do Maroka?

Pokud jste se rozhodli pro cestu do Maroka, tak budete potřebovat splnit několik podmínek.

Co potřebujete:

  • Negativní PCR test starý maximálně 48 hodin
  • Případně potvrzení o kompletním očkování a minimálně dva týdny od druhé dávky
  • Při vstupu do země vyplnit registrační formulář na letišti

Vzhledem k riziku, které české ministerstvo zdravotnictví Maroku vyměřuje, je na místě si před odletem do země zařídit cestovní pojištění.

Co potřebuji k opuštění Maroka?

K opuštění Maroka a návratu do Čech budete muset vykonat několik nutných úkonů.

Povinné náležitosti pro návrat domů:

  • Absolvovaný PCR test starý maximálně 72 hodin a s negativním výsledkem
  • Případně antigenní test maximálně 48 hodin od odběru
  • Nutnost vyplnit tzv. Příjezdový formulář a následně si uchovat zaslaný QR kód

Stejně jako v případě Egypta i v případě Maroka platí, že očkovaní i lidé po prodělání nemoci v uplynulých 180 dnech musí absolvovat antigenní či PCR test.

Tunisko

Mnoho českých turistů má v oblibě také letoviska v pevninském Tunisku či na blízkém ostrově Djerba, který k zemi náleží. Z uvedených severoafrických zemích je ovšem aktuálně tou nejméně vstřícnou k turistům.

Lidé, kteří nejsou plně očkováni či nemoc COVID-19 prodělali, do země sice můžou bez PCR testů. Na druhou stranu ti, kteří nebyli nemocní a nemají ještě vakcinaci zakončenou, čekají tvrdá opatření. Nejen, že musí k cestě do Tuniska předložit negativní PCR test, ale povinností je také absolvování sedmidenní karantény po příletu do země. Následně musí po 5-7 dnech absolvovat další PCR test.

Situace v zemi je aktuálně spíše nepříznivá. Nynější přírůstky nakažených se pohybují nad hranicí dvou tisíc osob denně a atakují nejvyšší čísla, která země na severu Afriky měla počátkem ledna. Tunisko tedy aktuálně není příliš vhodnou volbou pro dovolenou.

V zemi platí noční zákaz vycházení od 22:00 do 5:00. Restaurace zavírají nejpozději ve 20:00 a provoz je možný pouze v otevřených prostorách. Platí i povinnost nosit v zemi roušky.

Za jakých podmínek mohu do Tuniska?

Pokud jste se i tak rozhodli letět do Tuniska, musíte splnit následující úkony.

Co potřebujete:

  • Negativní PCR test starý maximálně 72 hodin před cestou do země
  • Na místě absolvovat sedmidenní karanténu (pokud daný člověk není plně vakcinován či nemoc COVID-19 v uplynulých 180 dnech neprodělali)
  • Vyplnění online formuláře

Negativní výsledek PCR testů v zemi nemusí překládat děti až do 12 let.

Co potřebuji k opuštění Tuniska?

Abyste mohli opustit Tunisko a vrátit se do Česka, musíte splnit několik podmínek.

Povinné náležitosti pro návrat domů:

  • Absolvovat PCR test, aby byl starý maximálně 72 hodin s negativním výsledkem
  • Případně antigenní test maximálně 48 hodin od odběru
  • Nutnost vyplnit tzv. Příjezdový formulář

I v případě Tuniska se nerozlišuje, zda člověk je člověk očkovaný či onemocnění COVID-19 prodělal. Před odletem musí být testovaný tak jako tak.

Tagy: